• Kristina Engdahl har koll på hur tågsemestern blir en succé.

Miljö

Expertens tips: Så får du en lyckad tågsemester

3 juni 2022

Allt fler vill resa hållbart till Europa med tåg och biljetterna går åt snabbt. Kristina Engdahl ger sina bästa tips för att göra tågsemestern till en succé.

 • Vad säger du till alla som tycker det är segt med tåg?
  – Det handlar om att ha rätt inställning. Du måste se själva resandet som en del av semestern. Ja, det tar längre tid att ta åka tåg, men du får se platser du aldrig sett, hinner läsa böcker, lyssna på poddcast och känna ett lugn.

  Kristina Engdahl

  Titel: Energi- och klimatrådgivare.

  Arbetsplats: Helsingborg.

  Ålder: 36 år.

  Fritid: Blir mycket utflykter med min man och son som är 15 månader.

  Tyvärr är det ofta dyrare att ta tåg än flyga, men du måste se att tågresandet i sig ger ett mervärde.

 • Vilka tips har du för att se till att reskassan räcker?
  – Även här gäller det att ha rätt inställning och se planering och bokning av biljetter som en del av upplevelsen. Man måste vara litet av en detektiv för att få bra pris på biljetter. Ibland kan det vara billigare att köpa biljetter på respektive lands bokningssidor, medan det andra gånger är mer prisvärt att köpa ett interrailkort. Men generellt tipsar jag om att man ska boka i god tid och vara flexibel med vilka stopp och avgångar du har. Jag tycker också att man ska planera in lite luft mellan anslutningar, för att slippa känna stress om det blir förseningar. Får du tid över kan du kanske ta en promenad i Hamburg eller ta en långlunch. Och boka inte in för många stopp, stanna hellre längre på färre ställen. 

 • Så vilka rutter ska man ta om man vill se vackra vyer?
  – I Frankrike ska man åka mellan Marseille och Montpellier, och vidare till Perpignan genom Rhône­deltat. Ett annat tips är sträckan mellan Zürich i Schweiz och Milano i Italien eftersom tåget åker förbi vackra Luganosjön. Och den som vill se grönskande natur som inte liknar resten av Spanien ska hoppa på tåget i Baskien mot Galicien.

Läs mer:  Har jag rätt att få semester flera veckor i rad? Få koll på dina rättigheter

Så startade tågtipsandet

Hur kom ni på tanken att hjälpa människor resa hållbart?

– 2019 fick jag och mina kolleger på Energi- och klimatrådgivningen en idé om att hjälpa kommuninvånare att planera tågresor. Vi hade själva åkt mycket tåg i Europa och vi såg att det fanns ett stort intresse för det i samhället. Samtidigt var det krångligt om man inte var van tågresenär. Var börjar jag ens? Vilka hemsidor finns det? Vilka rutter ska jag ta? Var bokar jag biljetter? Hur hittar jag billigaste resan? Så vi gjorde en kampanj om att vi även kunde hjälpa med klimatsmart resande eftersom vi ser att det ryms i vårt uppdrag, berättar Kristina Engdahl, energi- och klimatrådgivare.

Hur tror du pandemin påverkar tågresandet?

– När vi drog i gång var samtal om tågresande nästan de vanligaste vi fick. Men sedan dess har det kommit massa sidor och folk har också blivit bättre på att dela med sig av sina tips. Det är lite för tidigt att se hur stort behovet är än så länge. Men vi kommer bara börja lite mjukt med att i stadens sociala mediekanaler informera om att vi drar igång igen. Sen får vi se om det är läge att också skicka ett pressmeddelande, säger Kristina Engdahl.