• Dags att hitta ett nytt soundtrack i livet?

Karriär

Uppsagd från jobbet? Här är hjälpen du kan få

8 april 2022

Guide i 7 steg för dig som blivit uppsagd på jobbet.

 1. DU BLIR UPPBACKAD
  Har du blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller finns risken att ditt jobb försvinner på sikt? Då finns det så kallade omställningsorganisationer som kan hjälpa dig att komma fram till vad du vill göra i stället och sedan hitta ett nytt jobb.
  Vilken omställningsorganisation som just du ska ha kontakt med beror på vilken arbetsgivare du har.

 2. EN HJÄLPANDE HAND
  De flesta medlemmar i Vision får hjälp av Omställningsfonden, som stöttar anställda inom kommuner, regioner eller kommunala företag anslutna till Sobona. Kyrkans Trygghetsråd, Trygghetsrådet Fastigo och TRR är andra organisationer med liknande uppdrag.
  Alla finansieras av facken och arbetsgivarna och hjälpen regleras i kollektivavtal.

 3. JOBBAT MINST ETT ÅR
  Reglerna för vilka som kan få stöd och vilken typ av hjälp du får skiljer sig något mellan omställningsorganisationerna.
  Omställningsfonden kräver att du ska vara uppsagd på grund av arbetsbrist, eller ha ingått i en fastställd turordning vid uppsägning på grund av arbetsbrist och ha kommit överens med arbetsgivaren om att avgå. Du ska vara tillsvidareanställd och ha varit sammanhängande anställd på minst 40 procent sedan minst ett år.

 4. TIPS FRÅN COACHEN
  Stödet du får från din omställningsorganisation är individuellt anpassat. Din arbetsgivare anmäler att du är uppsagd på grund av arbetsbrist. En rådgivare bokar möte med dig så snart som möjligt under uppsägnings­tiden och tillsammans gör ni en handlingsplan.
  Ni försöker komma fram till vad som är ditt mål för framtiden och hur du ska göra för att nå dit. I de flesta fall har du rätt till stöd i 24 månader.

 5. BUFFÉ AV INSATSER
  Du kan till exempel få stöd för att hitta en kurs eller utbildning, som kan betalas av omställningsorganisationen.
  Du erbjuds också kontakt med praktikplats, rådgivning för att starta eget, hjälp att vässa ditt cv och kan få tips på hur du bäst söker nytt jobb.

 6. RÄTT TILL MER PENGAR
  Är du med i a-kassan har du, enligt avtalet med Omställningsfonden, rätt till ekonomisk ersättning upp till högst 80 procent av din tidigare lön – så kallad a-kasseutfyllnad. Ersättningen kan betalas ut i högst 300 ersättningsdagar inom 450 kalender­dagar efter din sista anställningsdag.
  Utfyllnaden ger dig upp till 80 procent av din lön, inklusive a-kasseersättning, i 200 dagar. Resterande dagar trappas ersättningen ner.

 7. SLIPP PUNKT 1-6!
  Oftast är ju det allra bästa att slippa bli uppsagd. Omställningsorganisationerna har även ett uppdrag att arbeta förebyggande. Är du i riskzonen för att sägas upp på grund av övertalighet kan du, via arbetsgivaren, till exempel erbjudas utbildning för att få kompetens för annan tjänst hos samma arbetsgivare.

Läs mer: Dags att göra verklighet av din dröm? Pandemin har väckt längtan efter något nytt