Miljöinspektör: Därför luktar Malmö illa
4 februari 2022
En illa lukt som hållit i sig månader har fått många i Malmö att anmäla lukten till kommunen. Frågan är: Varför luktar Malmö illa?
– Sedan april har vi fått in över 1 000 klagomål och försökt att systematiskt och metodiskt ta reda på vad det är som luktar. Nu har vi identifierat att det kommer från en eller flera verksamheter vid hamnen och bland annat tagit kontakt med ett företag som hanterar bindemedlet bitumen, som kommer från råolja och används i asfalt, säger miljöinspektör Pegah Paykar.
Pegah Paykar
Titel: Miljöinspektör
Arbetsplats: Enheten för kemi och industri på Miljöförvaltningen i Malmö stad.
Ålder: 44 år.
Fritiden: Jag älskar naturen och vandrar mycket i skogen. Jag läser böcker och är polisvolontär.
Bästa arbetsredskapet: Inställningen att vara lyhörd, hjälpsam och serviceinriktad.
Så hur illa är det nu?
– Det har blivit bättre. Vi får in färre klagomål, men fortsätter ändå att spåra källor.
Hur gjorde ni för att hitta källan?
– Vi började med att samla in uppgifter via ett luktformulär som allmänheten fick fylla i. Sedan gick vi på luktrundor där vi följde misstänkta källor. Vi var ute kvällar och tidiga morgnar då lukten upplevdes starkare. Allt handlar om tajmning, blåste det mer än tre meter per sekund kunde vi inte följa luktströmmen.
Vad hade ni för instrument med er?
– Näsan. Det är den man ska lita på. Sedan var det viktigt att vi var fler än en som gick tillsammans för att säkerställa att båda kände samma lukt.
Behöver allmänheten oroa sig för lukten?
– Det tror vi inte, dels för att man måste exponeras under längre tid för ohälsosam lukt för att det ska vara farligt, dels för att vi i våra luftkvalitetsmätningar inte har hittat några farliga luftföroreningar eller partiklar.
Hur skulle du beskriva Malmös luft generellt?
– Vi mäter luftkvaliteten kontinuerligt och data visar att luften är hälsosam. Malmö ligger ju vid havet, så det luktar friskt skulle jag säga.
Relaterade artiklar
Drifttekniker: Jämför din lön med andra i din ålder
It-tekniker når som mest en genomsnittlig månadslön på 39 500 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Drifttekniker som jobbar vid värme- och vattenverk tjänar som mest 35 700 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör: Jämför din lön med andra i din ålder
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer når som mest en genomsnittlig månadslön på 41 200 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.