• Enligt lag har du rätt till rast. Men många jobbar på lunchen i Nacka kommun, där Yvette Forssmark är förtroendevald. Orsaken är att organisationen har slimmats, menar hon.

Stress

Fyra av tio jobbar på lunchen

3 december 2021

Många hinner inte äta lunch och kör ett andra jobbpass hemma för att komma i fatt. Stressen är stor bland tjänstemän, visar nya undersökningar.

Minst en gång i veckan hoppar fyra av tio över lunchen, arbetar över eller tar med sig jobbet hem. Det visar en enkät som Vision i Nacka har gjort.

Ungefär lika många upplever att jobbet är så stressigt att de inte hinner tänka på något annat än arbetet stora delar av dagen.

Problemen är ungefär lika stora i resten av landet, visar en annan större medlemsundersökning från Vision.

Så vanligt är det att skippa lunchen

Andel anställda som drar in på luncher, arbetar över eller tar med sig jobb hem varje vecka:

  • Kommun (inklusive kommunala bolag): 37%
  • Region: 31%
  • Privat: 41%
  • Svenska kyrkan: 34%

Källa: Visions arbetsmiljöundersökning 2021

– Det är svårt att hinna med allting och bli nöjd, känna att man gjort tillräckligt och gjort rätt. Jag skulle behöva göra mer än jag hinner och det skapar stress, säger Eva Dahlbäck, miljöinspektör på Nacka kommun som periodvis haft svårt att sova.

Sex av tio har det senaste året arbetat när de varit sjuka. Vanligaste orsaken är att man upplever att ingen annan kan göra jobbet.

En förklaring till den höga arbetsbelastningen är att det inte rekryteras när någon slutar, menar Yvette Forssmark, ordförande för Vision i Nacka.

– Att inte ersätta medarbetare blir ett sätt att få ihop budgeten. Det här har skapat en väldigt slimmad organisation.

"Skjut till mer pengar"

Enligt Yvette Forssmark är budgeten för liten i förhållande till vad politikerna och medborgarna vill ha utfört. Nu vill hon att det skjuts till mer pengar.

– Vi ser inga problem med att effektivisera. Men när man skruvat på alla skruvar och det inte finns mer att göra utan att medlemmarna drabbas, då måste man antingen plocka bort uppgifter eller tillsätta fler medarbetare.

Läs mer: Pausa och håll dig frisk

Mats Gerdau, kommunalråd (M) och kommunstyrelsens ordförande i Nacka säger att han tar Visions signaler på största allvar.

– Det är inte bra att medarbetare känner sig pressade. Men den generella bilden, enligt våra undersökningar, är att man trivs väldigt bra. Det finns såklart alltid enheter där det inte fungerar och där måste vi jobba för att det ska bli bättre.