Forskning

Pausa på jobbet – håll dig frisk

31 maj 2021

Att ta sig tid för pauser och återhämtning under arbetsdagen kan vara avgörande för att må bra och hålla sig frisk, visar en färsk studie.

I ett års tid fick sex vårdcentraler med 170 anställda testa att ägna sig åt hälsofrämjande, skräddarsydda insatser med fokus på återhämtning.

Allt anpassades efter varje individ och efter förutsättningarna på arbetsplatserna. Medarbetarna fick själva ansvara för att planera, införa och utvärdera aktiviteterna.

Blev bättre sammanhållning

När året var slut visade det sig att medarbetarna mådde bättre och var mindre stressade. De tyckte också att det blivit ett mer öppet klimat på jobbet och bättre sammanhållning i gruppen, det visar resultatet från en färsk avhandling vid Lunds universitet.

– Det faktum att insatserna var anpassade och skräddarsydda utifrån individernas såväl som arbetsplatsernas olika behov, önskemål och förutsättningar var en framgångsfaktor. Jag tror att denna ökade kunskap om hur medvetna återhämtningsaktiviteter under arbetsdagen verkligen kan göra skillnad är till stor nytta för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser inom fler verksamheter, säger Lina Ejlertsson, doktorand i folkhälsovetenskap vid Lunds universitet, som genomförde studien.

Läs mer: Tips: Så laddar du batterierna på arbetstid