• Du måste ha varit anställd minst sex månader hos din arbetsgivare för att få ta studieledigt.

Utveckling

Guide: Så gör du för att ta studieledigt

24 september 2021

Vill du flyga mot nya mål? Då kan du vara tjänstledig för studier. Här är 8 saker du behöver veta!

1. Först 6 månaders jobb

Har du varit anställd hos din arbetsgivare i minst sex månader, eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren, har du rätt att vara tjänstledig för studier. Det står i studieledighetslagen. Facklig utbildning kräver däremot ingen anställningstid.

2. Läs vad du vill

Du väljer själv vad du vill plugga. Studierna behöver inte vara knutna till ditt arbete, men de måste följa en kurs- eller studieplan och du måste kunna visa upp ett antagningsbevis eller liknande.

3. En dag eller tio år...

I princip får du vara studieledig så länge du behöver. Det ska framgå av din studieplan hur länge utbildningen pågår.

4. Plugg kan skjutas upp

Var ute i god tid. Arbetsgivaren kan skjuta upp studieledigheten i upp till sex månader. Ansök om ledighet även om du inte är säker på att bli antagen till studierna. Skriv exempelvis: ”Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättning att jag blir antagen till den utbildning jag har sökt.” Då faller ­ansökan automatiskt om du inte kommer in.

5. Ångrade du dig?

Om du avbryter studierna och vill tillbaka till jobbet kan arbetsgivaren skjuta på det i upp till en månad, beroende på hur länge du varit ledig.

Du har rätt till samma eller likvärdiga arbetsförhållanden och anställningsvillkor, men har du varit borta i flera år kan det ha skett förändringar på arbetsplatsen och du kan inte kräva att få exakt samma arbetsuppgifter.

Läs mer: Lär dig planera din karriär

6. Deltid är okej

Du bestämmer själv hur mycket ledighet du behöver för att klara studierna. Även om du pluggar heltid kan du vara studieledig på exempelvis 80 procent och arbeta kvar på 20 procent.

Ansöker du om ledighet för deltidsstudier är du arbetsskyldig under tiden du inte studerar.

7. Ingen lön på kontot

Du får ingen lön när du är tjänstledig. Du kan jobba extra hos din arbetsgivare under studieledigheten om ni kommer överens om det, men du kan inte kräva att få göra det.

Däremot kan du ansöka om flera ­ledighetsperioder under studietiden och specificera när du vill vara ledig och när du vill jobba, exempelvis på lov.

Vill du arbeta extra hos en annan arbetsgivare under studietiden måste du komma överens med din arbetsgivare om det.

8. Nytt studiestöd på G

Regeringen presenterade nyligen ett lagförslag som innebär att anställda ska kunna få ett statligt studiestöd för att studera i upp till 44 veckor (i praktiken ett studieår).

Studiestödet kommer för de flesta att motsvara 80 procent av lönen. Den nya lagen föreslås träda i kraft 30 juni 2022.

Läs mer: Nya las – bättre möjlighet att plugga mitt i livet