Expert: Inte alltid bäst att stå upp och jobba
20 augusti 2021
Att stå och jobba behöver inte vara bättre än att sitta ner, visar forskning. Allt handlar om hur aktiv du är. ”Många tycker de är jätteduktiga när de står, fast de fortfarande är inaktiva”, säger forskaren Wim Grooten.
De allra flesta kontorsarbetare känner till att det är dåligt för hälsan att sitta ner för länge framför datorn. Forskarna har studerat ämnet intensivt de senaste 10-20 åren och hittat starka bevis för att stillasittandet leder till bland annat ökad dödlighet, hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Men det behöver inte vara sittandet i sig som är dåligt, faktum är att det kan vara lika illa att stå upp vid ett höj- och sänkbart skrivbord. Det visar färsk forskning från Karolinska institutet där man för första gången använt en mätteknik som kan skilja mellan aktivitet och position.
– Deltagarna som stod upp var passiva 75 procent under arbetstiden. När du står använder du bara tre procent av din maximala muskelkapacitet. Det är först när du rör dig och förflyttar tyngdpunkten som du blir aktiv, exempelvis vid köksarbete, säger Wim Grooten, ergonom och forskare inom fysioterapi, som lett studien.
3 slutsatser från studien:
- Hur du sitter har mindre betydelse än vad du gör när du sitter.
- Dynamiska stolar är inte så dynamiska som man tror.
- Att stå upp ger inte den aktivitetshöjning som man tidigare trott.
Dessutom kunde forskarna se att den som stått större delen av arbetsdagen var mindre fysisk aktiv resten tiden, vilket inte är ett framgångskoncept.
– Det kan vara bättre att sitta en hel dag och sen köra ett joggingpass efter jobbet. Då gör du av med mer energi än om du bara tar flera små pauser under dagen.
Så man kan kompensera för stillasittandet med fysisk aktivitet på fritiden?
– Ja, de som når upp till en bra fysisk aktivitetsnivå, enligt rekommendationerna, men ändå sitter stilla åtta timmar om dagen har inte en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar och död.
Forskarna studerade också om de moderna dynamiska stolarna kan göra oss mer rörliga. Exempelvis genom att sitta på en pall som är ostabil och gungar. Men man hittade inget bevis för det, slutsatsen pekar snarare på det motsatta.
– På en instabil stol blir överkroppen stel. De som satt på en vanlig kontorsstol hade en högre aktivitetsgrad.
Läs mer: Så kan vi se ut om 20 år om stillasittandet fortsätter
Vad är aktivt sittande?
– Att snabbt föra musen i olika riktningar eller att skriva snabbt på tangentbordet kostar inte mer energi. Men när deltagarna fick bläddra i pärmar och leta efter saker på skrivbordet – alltså när de flyttade tyngdpunkten från ena skinkan till andra – då blev sittandet aktivt, säger Wim Grooten och fortsätter:
– Rör på bålen! Det handlar inte så mycket om hur du sitter utan vad du gör när du sitter.
Har de höj- och sänkbara skrivborden gjort sitt?
– Nej, för det ger en möjlighet att ändra position och det är bra. Variation är nyckeln. Ändra position varannan timme.
Så undviker du att vara passiv:
- Variera mellan att stå och sitta ofta, helst varannan timme. Variation är nyckeln till god hälsa.
- Flytta tyngdpunkten ofta om du sitter eller står. Exempelvis genom att sträcka på dig och ta några utfallsteg eller göra knäböj då och då.
- Se till att röra på bålen mycket.