• Emmas ryggd är krökt, handleder och anklar är svullna och hon lider av torra och röda ögon.

  • På grund av stress har eksem blossat upp.

  • I knävecken syns åderbråck som Emma fått på grund av dålig blodcirkulation.

  • Den dåliga luften har gjort att Emma fått ökad hårväxt i öron och näsa.

Arbetsmiljö

Din framtida kollega är kutryggig

13 november 2019

Kutig rygg, röda ögon och svullna handleder och anklar. Så kanske kontorsarbetare ser ut om 20 år – om inget görs. Säg hej till Emma.

Emma verkar inte må så bra. Hon tycks ha ont. Ryggen är krökt, ögonen är rödsprängda och på huden har stresseksem blossat upp.  

Vem är hon?

Framtidens kollega.

I alla fall om man ska tro en rapport som ergonomiska kontorsmöbelföretaget Fellowes tagit fram. Rapporten är skriven av beteendevetaren William Higham och bygger bland annat på data från 3 003 deltagare i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Stillasittande största hotet

Enligt rapporten är stillasittande det värsta hälsohotet. Resultatet visar bland annat att:

  • Brittiska kontorsarbetare sitter sex timmar per dag vid sina skrivbord.
  • Nio av tio britter lider av dålig hälsa orsakad av deras arbetsmiljö. 50 procent har ansträngda ögon, 49 procent lider av ryggsmärtor och 48 procent av huvudvärk.
  • Cheferna gör inte tillräckligt. Mer än var fjärde britt uppger att de fortfarande väntar på att få hjälp trots att de bett om förbättringar på sin arbetsplats. 20 procent svarar att chefen inte tagit dem på allvar.

 

Ständigt krökt rygg

Rapportens resultat illustreras av Emma, en docka i naturlig storlek som visar hur en kontorsanställd ser ut om 20 års om ingen förändring görs.

Hennes rygg är ständigt krökt eftersom hon suttit mycket i dåliga ställningar, ögonen är röda och torra till följd av för många timmar framför datorn och hon lider av åderbråck på grund av dålig blodcirkulation. Även handleder och anklar är svullna, och den dåliga luften har gjort att hon fått ökad hårväxt i öron och näsa.

Alt-TextEn prototyp av hur en kontorsanställd kan se ut om 20 år, enligt det brittiska ergonomiföretaget Fellowes. Foto: Fellowes.