Inspiration: Så startade vi fackklubb
31 maj 2021
Administratörerna på Utbildning Nord startade Visionsklubb och fick mer inflytande över jobbet. De har fixat fler semesterdagar och bättre reseersättning. Nu har över en tredjedel av kollegerna gått med i klubben.
Administratörerna på Utbildning Nord i Övertorneå hade 2014 små möjligheter att påverka sin arbetsmiljö och sina villkor. De var antingen med i fel fackförbund (det vill säga utan kollektivavtal med arbetsgivaren) eller inte med i facket alls.
– Så när Vision och Arbetsgivaralliansen tecknade branschavtal på utbildningsområdet tänkte jag att vi måste kolla vad det innebar, säger Katja Nilsson, som i samma veva bytt tjänst till ekonomi- och löneadministratör efter att ha varit yrkeslärare i många år.
13 gick med direkt
Hon bjöd in en ombudsman från det regionala centret i Luleå som kom och berättade om facket i allmänhet och Vision i synnerhet. Vid uppföljningsträffen en månad senare hade han med sig medlemsansökningar och hjälpte till med att fylla i de nödvändiga papperen. Klubben bildades officiellt den 1 maj 2015.
– Vi var 13 administratörer som gick med direkt, berättar Katja Nilsson, som varit ordförande sedan starten.
Råd till er som vill starta fackklubb
- Ta reda på vilket kollektiv- eller branschavtal arbetsplatsen tillhör.
- Om det finns avtal med Vision – bjud in en ombudsman från det regionala centret som kan komma och informera.
- Uppmana också arbetskamraterna att gå Visions e-utbildning Schyst arbetsliv så att de vet vad de tar ställning till.
- Bjud in till ett medlemsmöte, där ni fattar beslutet att bilda klubben och väljer en interimistisk (tillfällig) styrelse. Fyll därefter i blanketten Bilda klubb och skicka in den till Visions regionala center.
Utbildning Nord är en stiftelsedriven skola med arbetsmarknadsutbildningar för vuxenstudenter från Sverige, Norge och Finland – och har cirka 70 anställda.
De 13 medlemmarna har idag blivit 27 och Vision har därmed den största klubben på arbetsplatsen, större än Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund tillsammans.
Även chefer och yrkeslärare
– Vi har så gott som all administrativ personal, fem chefer och åtta, nio yrkeslärare utan pedagogisk utbildning. När nyanställda går runt och blir presenterade brukar jag passa på att berätta om Vision när de kommer in på lönekontoret, säger Katja Nilsson.
Visionsklubben är också den mest livaktiga och drivande klubben på Utbildning Nord. En framgång var när man fick igenom att medarbetarna kan få byta ut sitt semesterdagstillägg mot lediga dagar.
Och nyligen drev man igenom en utökning av restidsersättningen från sex till åtta timmar – vilket krävs om man ska hinna åka till Stockholm på kurs över en dag.
– Nu är prio ett att vi ska få 80-90-100 infört på arbetsplatsen, säger Katja Nilsson.
Läs mer: Så funkar 80-90-100-modellen
Får låna företagsbilen
Hon tycker att samarbetet med arbetsgivaren är bra. Det är lätt att få tid till fackligt arbete och kurser, och man får låna företagsbilarna när man vill åka med medlemmarna på föreläsningar hos centret i Luleå.
Så varför är det viktigt med en egen klubb?
– För att bevaka sina intressen. Det gäller lön, om folk ska sägas upp, arbetsmiljön, ja allt som har med jobbet att göra. Om vi inte är engagerade kan ju arbetsgivaren köra sitt eget race, säger Katja Nilsson.