• Många börjar drömma om sommarsemestern redan nu.

Förmåner

Semester – få koll på dina rättigheter

14 april 2021

Vad gäller för din semester? Vi reder ut de vanligaste frågorna kring semesterreglerna.

Artikeln uppdaterades 12 juni 2024.

Semester är något många börjar längta efter långt innan de dyrbara veckorna faktiskt infaller. Men att man verkligen kommer få vara ledig just den tid som passar en själv är långt ifrån säkert.

Semesterlagen och kollektivavtal påverkar semestern

Det som styr hur semestern förläggs och beviljas är först och främst semesterlagen, men i Sverige finns även möjlighet att teckna kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare om mer förmånliga villkor än de som finns i lagen. Därför styrs semestern även av det som står i kollektivavtalen, som är olika beroende på i vilken sektor man jobbar.

Olika regler styr semestern

Utöver det finns också lokala överenskommelser mellan fack och arbetsgivare som kan se olika ut på olika arbetsplatser.

Därför är semester ett ganska krångligt område och det svårt att veta exakt vad som gäller för var och en. (Kontakta Vision direkt eller ditt Visionsombud om du till exempel ställs inför skarpa situationer som att arbetsgivaren drar in redan beviljad semester eller kräver att du avbryter din semester.)

Alt-textCarl Eos

Men det finns ändå en del grundläggande fakta som enligt Visions avtalsombudsman Carl Eos är bra att känna till. Här svarar han på några vanliga frågor.

Har jag rätt att få semester flera veckor i rad under sommaren?

 

– Enligt semesterlagen ska arbetsgivaren eftersträva att bevilja fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Men det finns möjlighet för arbetsgivaren att bevilja kortare semesterperioder. I flera avtal, exempelvis Hök-avtalet som gäller för anställda i kommuner och regioner, får du extra lediga dagar samt ekonomisk kompensation om du tvingas ta ut semester under en kortare period under sommaren, säger Carl Eos.

→ Så fick de fler semesterdagar med semesterväxling

Kan beviljad semester dras in?

 

– Ja, redan beviljad semester kan dras in om arbetsgivaren har goda skäl att göra det. Men arbetsgivaren måste kunna motivera varför du ska komma in och jobba. Det kan till exempel vara att verksamheten påverkas så pass mycket att patienter/brukare riskerar att skadas eller dö om du inte kommer till jobbet. För att det ska vara okej att dra in din semester måste det också vara så att arbetsgivaren inte kunnat förutse situationen. Det kan till exempel handla om att en kollega som skulle ha jobbat dina semesterveckor plötsligt blivit sjuk. Arbetsgivaren måste utöver det först ha ansträngt sig för att lösa situationen på annat sätt.

Kan jag vägra att jobba på semestern?

 

– Det är inte att rekommendera. Att vägra blankt kan leda till att du anklagas för olovlig frånvaro, vilket kan leda till uppsägning av personliga skäl.

→ Röda dagar: Se hela listan

Alt-textDu behöver inte vara tillgänglig för arbetsgivaren under semestern.

Måste jag ha mobilen på semestern?

 

– Nej, du har ingen skyldighet att vara tillgänglig för arbetsgivaren och svara i telefon eller på mejl under semestern.

Kan jag tvingas jobba när jag redan gått på semester?

 

– Ja, arbetsgivaren kan kräva att du kommer in och jobbar när du redan påbörjat din semester. Man kan till och med bli tvungen att resa hem från Mallorca eller stugan i fjällen om verksamheten kräver det. Arbetsgivaren får då stå för extra kostnader som uppstår på grund av det, säger Carl Eos.

Fler svar om semester:

Vad händer om jag blir sjuk på semestern?

Om du blir sjuk under semestern har du rätt att avbryta din semester. Du ska då sjukanmäla dig, enligt de rutiner som finns hos just din arbetsgivare. På så sätt spar du de semesterdagar som du inte har kunnat utnyttja när du varit sjuk till ett senare tillfälle.

Kan man ta semester i en halv dag?

I de flesta kollektivavtal finns ingen möjlighet att ta semester delar av dagen. Läs mer här...

Hur många semesterdagar får man om man jobbar 75 %?

Du tjänar in lika många semesterdagar oavsett om du jobbar heltid eller deltid. De reglerna gäller generellt. Men dagarna är inte lika mycket värda. Läs mer här...

När får jag svar om semestern?

Om det inte står något annat i ditt kollektivavtal så ska du få den informationen minst två månader innan din ledighet startar. Detta gäller enbart inför din sommarsemester som kallas för huvudsemesterperioden. Den infaller mellan juni-augusti.

Kom ihåg att om du inte har fått svar betyder det inte ja från din chef. Du kan i stället då fråga och påminna om att du behöver få besked i tid. Du har alltid rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet och om du tackar nej till semester under sommaren kan din chef ”tvinga” ut den senare under året.

Det kan dock finnas andra bestämmelser i lokala eller centrala kollektivavtal. Till exempel: du som är anställd i en region och går under kollektivavtalet Allmänna bestämmelser har rätt att omvandla vissa semesterdagar till semestertimmar.

Måste man ha semester på sommaren?

Man har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarperioden. Men det betyder inte att du alltid är skyldig att ta ut huvuddelen av din semester på sommaren. Du och din chef kan komma överens om att du tar ut din semester under andra delar av året. Tänk bara på att chefen kan säga nej till semester under andra perioder i fall det inte passar verksamheten.

 

4 snabba om semesterlagen:

  1. Enligt semesterlagen har alla som jobbar rätt till semester.
  2. I Sverige är den lagstiftade semesterrätten 25 dagar per år. 
  3. Många av de regler som finns kring ledighet för anställda styrs av semesterlagen. I Sverige finns också möjlighet att teckna kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare om mer förmånliga villkor än de som finns i lagen. Därför styrs semestern även av det som står i kollektivavtalen, som är olika beroende på i vilken sektor man jobbar.
  4. Det finns också lokala överenskommelser mellan fack och arbetsgivare som kan se olika ut på olika arbetsplatser.