• Håkan Jansson, Visions ordförande i Region Dalarna, driver på för bättre samverkan med arbetsgivaren.

Fackligt

Region Dalarna får svidande kritik

1 mars 2021

Samverkan mellan facket och arbetsgivaren i Region Dalarna fungerar extremt dåligt, enligt en färsk oberoende rapport. Dessutom har inte det centrala samverkansavtalet uppdaterats på snart tre decennier.

För att facket ska kunna jobba för medlemmarnas bästa måste samverkan med arbetsgivaren fungera. Men i Region Dalarna har de fackliga företrädarna inte förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Det konstateras i en oberoende revisionsrapport. Dessutom har det så kallade centrala samverkansavtalet inte uppdaterats på snart 30 år.

– Jag tycker att det är släpphänt och tyder på ointresse. Avtalet är inte i fas med modern lagstiftning, säger Håkan Jansson, Visions ordförande i Region Dalarna.

Vad säger du om kritiken i rapporten som du och dina fackliga kolleger för fram?

– Det är en totalsågning. Vi kände att det var dags att ta bladet från munnen. Att ha det så här är snudd på förnedrande. Därför tog vi kontakt med regionrådet som såg till att rapporten blev till.

Anders Friberg är ny regiondirektör i Region Dalarna sedan ett drygt halvår. Hans ambition är att det ska finnas ett nytt samverkansavtal på plats till sommaren.

– Jag tar till mig av synpunkterna, men vill också blicka framåt. För mig som regiondirektör är samverkan med de fackliga organisationerna oerhört viktig för att regionen ska kunna utvecklas på ett bra sätt. Det är mycket betydelsefullt att ha en nära dialog och ta in olika perspektiv.  Nu ser jag fram emot ett gott partssamarbete.