• Be en kollega eller vän att berätta vad de uppskattar med dig. Den feedbacken kan du använda när du söker jobb, menar karriärcoachen Lisa Rosengren.

Karriär

Glittra och få fart på karriären

26 februari 2021

Längtar du efter helg redan på måndagen? Då är det nog dags för nästa kliv i karriären. Rådgivaren Lisa ­Rosengren tipsar om hur du kan fixa nytt jobb genom sticka ut i mängden.

Det första steget för den som söker nytt jobb är att göra en inventering av sig själv. Vad kan jag, vilka kunskaper och erfarenheter har jag och vad kan jag bidra med? Vill jag vara anställd, jobba som konsult eller driva eget?

– Ringa in de styrkor som är specifika för dig. Men försök också inventera arbetsmarknaden för att ta reda på vilka branscher som behöver folk och vilka jobb och arbetsgivare som kan vara intressanta, säger Lisa Rosengren, som är karriärrådgivare på TRR (tidigare Trygghetsrådet) och har lång erfarenhet av att coacha människor vidare till nytt jobb. Nu har hon samlat sin kunskap i Karriärhandboken – en praktisk guide för dig som vill vidare i arbetslivet.

Jobb på dold arbetsmarknad

En villfarelse är att alla lediga jobb går via Arbetsförmedlingen. Det kan skilja sig åt i olika branscher och mellan offentlig och privat sektor, men Lisa Rosengren uppskattar att 70 procent av de lediga jobben aldrig utannonseras.

– Många jobb tillsätts på den dolda arbetsmarknaden. Det sker via kontakter, att man frågar internt om någon känner någon eller att man kontaktar en rekryterare som i sin tur inte annonserar utan letar i egna databaser och nätverk. Och så via Linkedin så klart.
Facebook och Instagram spelar en stor roll men det absolut kraftfullaste nätverket är än så länge Linkedin. Både för att hitta jobb och för att bli hittad.

Så vässar du profilen på Linkedin

  1. Profilbilden. Chansen att bli hittad ökar med en bild, välj en som visar ditt professionella jag.
  2. Titeln. Din yrkestitel kommer upp automatiskt och är det första besökaren ser. Försök sticka ut, lite humor är inte fel.
  3. Sammanfattningen. Beskriv kort vad du gör nu, vilka kunskaper och erfarenheter du har och vad du brinner för, ett par rader räcker.
  4. Nyckelorden. Använd några relevanta ord (till exempel projektledare) som beskriver din kompetens flera gånger i texten, det ökar dina chanser att hamna högt upp i sökningar.
  5. Helheten. Se till att din profil är korrekt ifylld med information om din utbildning, geografiska position, bransch och dina kontaktuppgifter.

Källa: Linkedins informationssida ”Det blå kuvertet”

Över huvud taget är det viktigt att nätverka – något som kan kännas obekvämt.

– Tänk att du presenterar fakta, gärna med konkreta exempel, det brukar underlätta när man ska prata om sig själv. Om arbetsgivaren efterfrågar någon som kan samarbeta så plocka fram ett exempel på när du visat prov på det. Beskriv hur du gick till väga.

– Ett annat tips är att prata med studie- och arbetskamrater om hur de ser på dig och vad de uppskattar. Den feedback du får blir också fakta som du kan föra fram, säger Lisa Rosengren.

Räcker inte att "vara sig själv"

Något som ingår i nätverkandet är att vässa den personliga marknadsföringen. Det är särskilt viktigt vid den första kontakten med en arbetsgivare och när det är dags för själva jobbintervjun.

– Många tänker att det bara är att gå dit och vara sig själv – då säger jag nej, du ska var den bästa versionen av dig själv och det kräver både förberedelser och övning, säger Lisa Rosengren.

Se till att vara påläst så att du kan svara på frågan om varför du söker just det här jobbet på just det här företaget. Och vad just du kan tillföra.
– Det är väldigt viktigt att visa sitt intresse och engagemang, jag kallar det att visa glittret, säger Lisa Rosengren.

Att göra karriär handlar inte bara om att avancera till en högre tjänst. Lisa Rosengren ser arbetslivet mer som en klätterställning där vi kan kliva åt sidan, nedåt eller vara kvar på samma nivå. Oavsett hur vi klättrar bör vi stanna upp då och då och reflektera över hur vi vill ha det. Undersökningar visar att allt färre tycker att jobbet är meningsfullt.

– Jag tror det beror på att man halkar in, blir kvar och inte gör aktiva val. Men om man inte tror att man orkar eller kan söka ett nytt jobb då tycker jag man ska fundera på om man orkar vara kvar på en arbetsplats där man inte trivs.

4 tips inför en telefonintervju

Många rekryteringar börjar med en telefonintervju, särskilt nu när det är svårt att träffas i verkligheten.

  • Förbered dig på samma sätt som inför en verklig intervju så att du uppfattas som professionell och trovärdig.
  • Läs på om företaget så att du kan svara på frågan om varför du vill arbeta just där – och varför de ska anställa just dig.
  • Klä dig som inför en verklig intervju, då är det lättare att komma in i yrkesrollen. Stå gärna upp och använd headset, det ger mer energi.
  • Svara kort och tydligt och ge den som intervjuar en chans att komma med följdfrågor. Extra viktigt eftersom ni inte kan se varandra. Fråga gärna om du har varit tillräckligt tydlig.

Lisa Rosengren har skrivit Karriärhandboken – en praktisk guide för dig som vill vidare i arbetslivet (Roos&Tegnér 2020).