Vuxna stöttar skolelevernas klimatstrejk
19 mars 2021
Klimatrörelsen Fridays for future utlyste en global skolstrejk den 19 mars. Även föräldrar, präster och forskare stöttade. En av dem är pastorn Lena Bergström, som representerar Preachers for future.
”Vi behöver inte fler tomma löften, vi behöver handling”. Så skrev klimatrörelsen Fridays for future på sin hemsida inför den globala onlinestrejk där skolungdomar över hela världen deltog den 19 mars. Ungdomarna uppmanades bland annat att stanna hemma från skolan och att skicka vykort till makthavare med egna personliga reflektioner kring klimatet.
Öppna brev lämnas över
Men det är inte bara skolelever som deltog utan vuxna var också med – men på sitt sätt. Representanter från hundratals föräldrar, psykologer, präster och forskare att befann sig utanför riksdagshuset för att lämna över öppna brev till politikerna.
Nätverket Preachers for future är en av grupperna som skrivit ett brev (det går att läsa på tidningen Sändarens hemsida här).
I brevet, som undertecknats av 212 präster, diakoner och pastorer från olika kyrkor, uppmanas politikerna att ta barn och ungas röster på allvar. Det berättar Lena Bergström, pastor i Equmeniakyrkan och kontaktperson för Preachers for future.
– Ungdomarnas slogan för strejken är ”no more empty promises”, inga fler tomma löften. I vårt brev knyter vi an till det. Vi ser att ungdomarnas förtroende gentemot makthavare sviktar. Det är en allvarlig signal som vuxna, inte minst ledare, måste lyssna på. Vi måste vara de vuxna som ungdomarna efterfrågar och inte skjuta politiska åtgärder framför oss. Klimatkrisen handlar om livsförutsättningarna på jorden, om rättvisa över lands- och generationsgränser, säger Lena Bergström.
Vad hoppas ni på?
– Vi vill förstärka ungdomarnas röster och visa att det finns en opinion som trycker på. Jag hoppas att politikerna ska vakna och ta sitt ansvar.
Relaterade artiklar
Nu gör kyrkan plats för krigsgravar
Efter åratal av nedrustning är budskapet från statsmakterna att Sverige kan dras in i krig. Att se till att det finns mark för krigsgravar till fem procent av befolkningen är en av Svenska kyrkans uppgifter. I Eskilstuna innebär det 5000 kistgravplatser.