• "När man förhandlar under förhållanden där det råder obalans redan från start är det inte konstigt om man inte kommer överens", säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson apropå de strandade Las-förhandlingarna.

Arbetsrätt

”Ansvarslöst att politiker kräver ändringar i Las under corona”

1 oktober 2020

I natt strandade förhandlingarna om Las. Visions förbundsordförande Veronica Magnusson tycker att det är ansvarslöst av politikerna att driva på för förändringar i Las. ”Mitt under en pandemi finns så många andra viktiga frågor att hantera”, säger hon.

Att parterna - i det här fallet LO, PTK och Svenskt Näringsliv - inte lyckats komma överens om vilka förändringar i Las, lagen om anställningsskydd, som bör göras förvånar inte Veronica Magnusson.

– Nej, när man förhandlar under förhållanden där det råder obalans redan från start är det inte konstigt om man inte kommer överens, säger hon.

Hon syftar på att förhandlingarna skett under hot om att de förslag till förändringar som lagts fram i den så kallade Las-utredningen kommer att bli verklighet om parterna inte lyckas komma överens. Förslag som de flesta bedömare är överens om är till arbetsgivarnas fördel och som till exempel innebär att alla arbetsgivare har rätt att undanta fem personer från turordningsreglerna när personal ska sägas upp.

Veronica Magnusson hade hellre sett att utredningen aldrig tillsatts och att politikerna lämnat eventuella förändringar i Las och hur man hanterar omställning till nytt jobb åt parterna att göra upp om.

– Jag tycker att politikerna beter sig ansvarslöst. Vi har så många frågor att hantera nu under coronapandemin: ökande arbetslöshet, hur verksamheterna ska kunna fungera även under corona och en generell utveckling av välfärden. Istället tvingas vi lägga timtal på att hantera att politikerna vill lägga sig i. Vi vill mycket hellre fortsätt att diskutera hur man kan jobba med omställning på arbetsmarknaden parterna emellan - utan hot om lagstiftning.

Även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ser gärna att parterna kommer fram till en lösning på egen hand. Hon sa under en presskonferens i dag att inget hindrar att parterna fortsätter förhandlingarna.

I nuläget fortsätter remissrundan av Las-utredningen som ska vara klar den 26:e oktober, som planerat.

Läs mer: Facket varnar för tysta arbetsplatser