• Jobbcoachen Maria Lindelöf tränar crossfit tre gånger i veckan på arbetsgivarens bekostnad.

Friskvård

Ger styrka åt livets alla delar

4 augusti 2020

Gratis gymkort, hälsotester, digital mindfulness och morgongympa, innebandy och extra ledighet. Men också hjälp att lösa juridiska eller ekonomiska problem som inte har med jobbet att göra. Det är receptet på en sjunkande sjukfrånvaro på bostadsbolaget Mimer.

För tre år sedan låg sjukfrånvaron på bostadsbolaget Mimer i Västerås på 4,5 procent. Samtidigt fick forskning som pekar på hur viktigt det är med fysisk aktivitet för att man ska må och prestera bra mycket uppmärksamhet.

– Då började vi fokusera mer på att jobba mer hälsofrämjande. Vårt mål är att lägga 80 procent av vår friskvårdsbudget på förebyggande insatser och 20 procent på rehabiliterande, säger Magdalena Fager Lindgren, HR-utvecklare på Mimer.

Tanken är också att se till hela människan. Den som till exempel har ekonomiska eller juridiska problem kan få hjälp med rådgivning kring det som betalas av arbetsgivaren.

– Vi har ett holistiskt synsätt. Vi vill att alla ska må så bra som möjligt på alla plan. Gör man det presterar man också bättre på jobbet, säger Magdalena Fager Lindgren.

Morgongympa och hälsoanalys

För att uppmuntra de anställda att röra på sig mer finns en mängd olika friskvårdsinsatser på Mimer. Här kommer ett axplock: livestreamad morgongympa och mindfulnesspass, hälsoanalys som görs hos företagshälsovården alternativt ett privat företag, fredagsinnebandy (arbetsgivaren hyr en sporthall varje fredag), gratis gymkort och träningskort, betalt viktminskningsprogram samt möjlighet att träna till sig extra ledighet.

Upplägget fungerar så att ju mer man tränar desto fler lediga dagar får man. Den som tränar tre pass i veckan kan tjäna ihop drygt fyra dagars ledighet, vilket är det maximala.

En av dem som testat är Maria Lindelöf, coach på Jobbpunkt Mimer.

– Förra hösten åkte jag till New York och hälsade på en barndomsvän för de timmar jag tränat ihop. Det var en häftig känsla att jag faktiskt motionerat ihop till den resan, berättar hon.

Läs mer: De satsar på dubbel friskvård under corona

I dag tränar hon crossfit tre gånger i veckan och tar långa promenader två gånger i veckan.

– Den lediga tiden blir en morot för att träna. Jag känner mig starkare och friskare sedan jag började för några år sedan. Och jag har blivit mycket gladare som människa. En annan vinst är att jag knappt varit sjuk under de senaste åren.

Kraftig minskad sjukfrånvaro

Sedan insatserna körde igång har sjukfrånvaron minskat kraftigt för att sedan stiga något igen. Under det första året tjänade Mimer in 1,7 miljoner kronor på minskade kostnader för sjukfrånvaro. Och konceptet har väckt uppmärksamhet.

– Mimer har till och med blivit omskrivet i både brittisk och holländsk press och det är många andra arbetsgivare, både kommuner och stora företag, som hör av sig och vill veta mer. Det känns väldigt roligt, säger Magdalena Fager Lindgren.