Får jag såga chefen på fejjan?
25 maj 2020
Vad får man skriva på sociala medier om jobbet? Om drastiska sparbeting och inkompetenta chefer? Tidningen Vision reder ut vad som gäller.
Stadigt fundament…
Din rätt att yttra dig är stor och vilar på ett stadigt fundament; Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) är en av Sveriges fyra grundlagar. Var och en har rätt att ge hals åt sina tankar och åsikter och det finns inget krav på att de ska vara sakliga och balanserade.
…men allt är inte tillåtet
Yttrandefriheten är stark, men allt är inte tillåtet att säga eller skriva. Du
får till exempel inte sprida sekretessbelagda uppgifter, förtala någon eller hetsa mot folkgrupp.
Vem får säga vad?...
Som anställd i ett privat företag eller offentligt bolag, som till större delen ägs av någon annan än kommunen eller regionen, omfattas du av lojalitetsplikt och får inte lämna ut vilka uppgifter som helst. En statusuppdatering på Facebook kan leda till att du sägs upp om du har skrivit något som allvarligt kan skada företaget.
...i kommun/region?
Som anställd i en kommun eller region har du en omfattande yttrandefrihet. Du har rätt att framföra din uppfattning i tal, skrift och bild och att kritisera arbetsgivaren så länge du inte bryter mot offentlighets- och sekretesslagens bestämmelser.
Tre inlägg som kostat anställda jobbet
Jämförde chefen med Hitler
”En ny Hitler, en komplett idiot.” Så beskrev en sopåkare sin nya chef i den slutna Facebookgruppen Sveriges Sopgubbar. Inlägget nådde företagsledningen som avskedade honom. Fackförbundet Transport valde att inte företräda medlemmen.
Vägra vårda kristna
”Jag vägrar från och med nu att vårda kristna”. Så skrev en verksamhetschef på länssjukhuset i Kalmar på Facebook. Anledningen var att Kristdemokraterna valt Ebba Busch Thor till ny partiledare. Inlägget var sarkastiskt och tänkt att väcka debatt, men kritiken blev så stor att mannen avgick som verksamhetschef.
Fel text på mössan
En barnskötare lade upp en profilbild på sin privata Facebooksida med en bild på sig själv med en mössa med texten ”pornstar”. Föräldrar och pedagoger såg bilden, och förskolan som tänkt ge honom vikariat drog tillbaka erbjudandet. Barnskötaren anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, som inte ansåg att det handlade om diskriminering.