Fackligt

A-kassan Vision höjer avgiften

8 juni 2020

Nu är det klart att A-kassan Vision höjer avgiften från 118 till 135 kronor i månaden. Orsaken är att A-kassan Visions utgifter ökat, efter att regeringen tillsammans med samarbetspartierna beslutat att höja taket i a-kassan och göra det lättare och snabbare att få rätt till a-kassa.

Nu är beslutet fattat att avgiften till A-kassan Vision kommer att öka med 17 kronor. Avgiften höjs från 118 till 135 kronor i månaden från och med den första juli i år.

Orsaken är att regeringen beslutat att höja ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen. Fler kommer nu att få 80 procent av sin lön om man skulle bli arbetslös. Det går också snabbare att kvalificera sig för att få ersättning, samtidigt som fler omfattas av försäkringen. Förändringarna innebär att Akassan Visions utgifter kommer att öka, vilket gör att de nu bestämt att öka avgiften.

– Det är bra att ersättningsnivåerna höjs och att det går snabbare att kvalificera sig för att få inkomstrelaterad a-kassa. Baksidan av myntet är att avgiften till a-kassan höjs något som en följd av detta eftersom en del av kostnaden betalas med hjälp av medlemsavgiften, säger Ove Jansson, ordförande i A-kassan Vision.

Ove Jansson bedömer att a-kassan inte kommer att höjas vid fler tillfällen under 2020.

– Men är det så att ersättningsnivåerna i a-kassan sänks under nästa år kan det bli så att också avgiften minskar, säger han.