Facket svarar

Hur går jag ner till deltid?

19 augusti 2019

Jag har en heltidstjänst och funderar på att gå ner till 80 procent. Ska jag ta tjänstledigt på 20 procent eller säga upp min anställning till att endast vara på 80 procent?

Att ta tjänstledigt kan vara fördelaktigt eftersom du då behåller möjligheten att kunna gå upp till heltid igen, om du vill det. Det är ingen rättighet att få gå ner i tjänst utan du behöver göra en överenskommelse med arbetsgivaren. Viss tjänstledighet har du rätt till enligt lag till exempel för studier, föräldraledighet eller för att starta eget företag.

Se till att komma överens, helst skriftligen, med arbetsgivaren innan du säger upp heltidsanställningen. Du behöver också ta reda på hur din pension och a-kassa påverkas, samt om det innebär nya arbetsuppgifter.

När det gäller din lön bör du tänka på att oavsett om du tar tjänstledigt eller får en ny anställning på 80 procent, kanske du inte får exakt samma arbetsuppgifter som tidigare och det kan påverka din löneutveckling.

Oavsett hur många procent du arbetar har du rätt till de antal semesterdagar du har enligt lag eller kollektivavtalet. Dagarna blir däremot inte värda lika mycket som när du arbetade heltid, eftersom ersättningen baseras på din månadslön. När du tar en veckas semester dras 5 semesterdagar oavsett om du arbetar 100 eller 80 procent, så dina dagar räcker inte längre för att du går ner i tjänst.

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.