Årets vinnare av samhällsvetarstipendiet
2025-05-26
Vad är det som får kommuner att ta steget att börja använda AI och hur förhåller de sig till AI-teknologins komplexitet? Det är frågor som Karin Bergstrand, vinnare av Visions Samhällsvetarstipendium 2025, ställde sig inför skrivandet av sin masteruppsats ”AI i kommuner – möjligheter och utmaningar”.
Det finns många faktorer som organisationer behöver förhålla sig till i relation till Artificiell Intelligens (AI). Det handlar om allt ifrån kompetensförsörjning och infrastruktur till etiska, juridiska och sociala aspekter som frågor om integritet, transparens och rättvisa. Det pågår många AI-initiativ i samhället, samtidigt som delar av AI-användningen är komplicerad. Det visar den uppsats som Karin Bergstrand skrivit inom ramen för masterprogrammet i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås.
För att komma fram till ett resultat intervjuade Karin IT-ansvariga i fyra kommuner om deras kommuns AI-användning, vilka möjligheter och utmaningar de såg med användning av AI samt vilka drivkrafter och hinder som fanns för att kommunen skulle använda AI.
Stort engagemang i organisationerna
Resultatet i Karins uppsats pekar på att kommunerna gärna vill använda AI. Det finns teknikentusiaster på olika verksamhetsnivåer och en uppmuntran uppifrån i organisationerna att man som medarbetare gärna får testa och lära sig att använda olika AI-verktyg. Kommunerna vill också utveckla verksamhetsnära IT-lösningar där AI-teknologi används.
– Att integrera AI i befintlig infrastruktur kan vara teknologiskt och juridiskt komplext. Det kan till exempel vara krävande att säkerställa att data hanteras på ett säkert och lagligt sätt. Kommunerna vill ha gemensamma tolkningar för offentlig sektor när det gäller AI-relaterad lagstiftning och andra regler och riktlinjer, de ser det som en viktig del i att säkerställa att AI-teknologi används på ett ansvarsfullt och jämlikt sätt. Kommunerna ser också ett behov av att utbilda sina medarbetare för att öka förmågan att använda AI och det på ett ansvarsfullt sätt, säger Karin Bergstrand.
Transparens en utmaning
Teknologirelaterade svårigheter med att uppnå transparens, och därmed också förklarbarhet av till exempel beslut som kan komma att fattas med stöd av AI, är en av utmaningarna med just AI.
– En slutsats i relation till det är att det finns ett behov av folkbildning om AI-kunnighet, eftersom alla behöver ges möjlighet att kunna förstå och ifrågasätta AI-teknologins påverkan på sitt liv. En rimlig instans för att hantera det är folkbiblioteken, de har ju redan uppdraget att folkbilda i medie- och informationskunnighet (MIK), i vilket AI-kunnighet ingår och de jobbar dessutom nära invånarna, säger Karin Bergstrand.
Hur kom det sig att du valde detta ämne?
– Jag tycker att det är intressant hur teknisk innovation förändrar samhället. Den AI-relaterade utvecklingen går fort och det finns en förväntan både inom och utom olika organisationer att använda AI i verksamheten. Dessutom finns det ett uttalat tryck från regeringen att accelerera AI-användningen i offentlig sektor eftersom man hoppas att AI ska bidra till högre effektivitet. En uppfattning är att det i sin tur skulle bidra till att lösa det framtida problemet där färre ska försörja fler i välfärdssystemet.
Fick juryn på fall
För sin välskrivna uppsats belönas Karin Bergstrand med Visions samhällsvetarstipendium om 20 000 kronor. En jury har bland annat bedömt uppsatsens relevans och kvalitet.
– Det är jätteroligt att uppsatsen har blivit läst och jag är glad över erkännandet. Det är också ett kvitto på att en utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap är relevant, informationsspecialister behövs både nu och i framtiden. Jag är väldigt nöjd med min utbildning från Högskolan i Borås, inte minst hade jag en mycket bra uppsatshandledare!
Samhällsvetarstipendium