-
Nyheter
-
>
-
2025
-
>
-
maj
-
>
-
Ny europeisk överenskommelse mot våld på jobbet
Ny europeisk överenskommelse mot våld på jobbet
2025-05-06
Många som arbetar i välfärden riskerar att utsättas för våld, hot eller trakasserier i samband med sitt arbete – ofta från personer de möter i tjänsten, som brukare, patienter eller allmänheten. Inom socialt arbete och andra yrken där man möter människor i utsatta livssituationer är risken särskilt hög. Det här är ett växande problem i hela Europa.
Nu har en ny europeisk överenskommelse tagits fram för att stoppa våldet. Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson har undertecknat överenskommelsen i sin roll som ordförande för den sociala dialogen för kommuner och regioner. Avtalet innebär att arbetsgivare tydligare måste agera – både förebyggande och när anställda utsätts.
Ett års förhandlingar i dialog med EU
Överenskommelsen är resultatet av över ett års förhandlingar mellan tio europeiska arbetsmarknadsparter från bland annat hälso- och sjukvård, kriminalvård, utbildning, restaurangbranschen och telekomsektorn. Arbetet har skett i nära dialog med EU-kommissionen.
– I min roll har jag haft inflytande över avtalets innehåll. Nästa steg blir att påverka svenska arbetsgivare, politiker och myndigheter att använda riktlinjerna i det lokala arbetsmiljöarbetet, säger Eva-Lotta Nilsson, Visions förhandlingschef.
Visions ordförande Veronica Magnusson kommenterar:
– Överenskommelsen innebär ett åtagande från oss som fackförbund, men också ett krav på Europas arbetsgivare. Arbetet för trygga arbetsplatser slutar aldrig – men i dag kan vi fira en bra europeisk överenskommelse som ett steg på vägen.
Fyra viktiga nyheter i avtalet
De nya riktlinjerna innebär att arbetsgivare tydligare ska agera mot:
- Könsbaserat våld i linje med ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet.
- Våld i hemmet som påverkar arbetslivet.
- Cybervåld och digitala trakasserier.
- Risker kopplade till underbemanning och hög arbetsbelastning.
Riktlinjerna bygger vidare på ett tidigare avtal från 2010 och kompletterar ett branschövergripande avtal från 2007. Sedan dess har problemet vuxit och kunskapen om könsaspekter fördjupats – därför var en uppdatering nödvändig.
Nya siffror visar allvaret
Enligt nya siffror från Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Eurofound) har 12,5 procent av EU:s arbetstagare upplevt någon form av våld eller trakasserier – kvinnor i högre utsträckning än män. När det gäller sexuella trakasserier är kvinnor 3,6 gånger mer benägna att drabbas. För unga kvinnor (18–34 år) är risken ännu högre: tre gånger så hög som för jämnåriga män och tio gånger högre än för män över 50 år.
Våld får aldrig ses som ”en del av jobbet”
Bakom överenskommelsen ligger ett tvåårigt EU-finansierat projekt med forskning och dialog. Ett av de största hindren som identifierats är att våld ofta ses som ”en del av jobbet”, samtidigt som ledningens stöd brister.
För att bryta detta krävs helhetstänk i arbetsmiljöarbetet – med fokus på bemanning, ledarskap, jämställdhet och kvalitet i offentliga tjänster. Vision fortsätter arbeta för att ingen medlem ska behöva känna sig otrygg på jobbet.
Så fick Sara sin klient dömd (Tidningen Vision)