– Visions medlemmar är nyckelspelare i arbetsplatsens klimatomställning. De jobbar som upphandlare, energirådgivare, chefer, hållbarhetstrateger och inom samhällsbyggnad, räddningstjänst och med avfall. Vision vill ha en grönare framtid och för det behöver medlemmarna få rätt förutsättningar och inflytande att påverka klimat- och hållbarhetsarbetet på jobbet, säger Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande.
Som medlem ska man ha inflytande i sitt arbetsliv. Det gäller även klimat- och miljöfrågorna på jobbet. Med vår fackliga kraft kan vi bidra till en klimatomställning som är rättvis, stärker vår välfärd och leder till förbättringar – här och nu, framåt och med respekt för planetens gränser.
Vision tar klimatkrisen på allvar och vi påverkar på flera nivåer för att få till en samhällsomställning i linje med Parisavtalet, FN:s stora klimatavtal. Visions medlemmar kan engagera sig som klimatombud på sina arbetsplatser. Samtidigt arbetar vi nationellt och på EU-nivå för att underlätta lokala initiativ som minskar klimat- och miljöpåverkan.
Vi vill se ett politiskt ledarskap med visioner, som har mod att visa vägen och förstår att vi behöver bygga något nytt. Om vi gör det på rätt sätt kan vi skapa ett arbetsliv där varken människor eller vår planet slits ut.
Våra viktigaste förslag
Visions förbundsstyrelse har beslutat om 20 ställningstaganden för en grönare framtid. Här är de viktigaste förslagen.
Öka inflytandet för en rättvis omställning
En rättvis klimatomställning bygger på starka trygghetssystem, offensiva klimatreformer, medarbetares inflytande liksom omställningsstöd och kompetensutveckling så att anställda inte drabbas. Fackföreningsrörelsen är van vid att hantera stora frågor och att uppnå konkreta resultat vid omfattande samhällsutmaningar.
Vision vill:
- Att arbetsgivarna ökar inflytandet i arbetsplatsens klimatomställning. Klimat- och miljöperspektiven bör integreras i arbetsplatsens demokratiska processer. Klimatombud är något nytt på svensk arbetsmarknad och genom att som första fackförbund införa klimatombud går Vision före och visar vägen.
Låt offentlig sektor gå före
Sverige behöver ta ledartröjan och visa att det går att både nå klimatmål och att ha en stark välfärd. Den lokala omställning behöver främjas och satsningar på ny teknik och grön industri behöver gå hand i hand med satsningar på välfärden. Arbetsgivarna behöver stärka medarbetarnas förutsättningar att jobba för hållbarhet, vilket kan handla om att ställa klimatkrav eller bygga ut kollektivtrafiken.
Vision vill:
- Att regeringen långsiktigt finansierar välfärden och klimatomställningen i kommuner och regioner. Vi vill se ökat statligt stöd för att samordna och finansiera strategiskt arbete på lokal nivå.
- Att arbetsgivarna i kommuner och regioner främjar ett brett kompetenslyft om klimatet som finansieras av regeringen. Med ett kompetenslyft kan kraft och folkligt stöd skapas för klimatomställningen. Vi vill se en särskild satsning på kompetensutveckling i klimat- och miljöfrågor för anställda i kommuner och regioner.
Inför hållbarhetskrav i offentlig upphandling
Varje upphandling är ett tillfälle att säkra schysta arbetsvillkor och att minska klimatpåverkan. Med en köpkraft på 800 miljarder om året kan kommuner, regioner och bolag leda vägen i klimatomställningen. Skarpa lagkrav på socialt ansvarstagande, till exempel kollektivavtal eller arbetsmiljöarbete, gör en rättvis omställning möjlig.
Vision vill:
- Att arbetsgivarna och lokalpolitikerna ger upphandlare rätt förutsättningar. Våra medlemmar som jobbar med upphandling och inköp i kommuner, regioner och bolag vill bidra till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Arbetsgivarna behöver här ge mandat, stödfunktioner och resurser för medarbetarnas kompetensutveckling.
- Att EU inför obligatoriska klimat- och miljökrav i offentlig upphandling.
Växla upp för en hållbar jobbpendling
Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp och de måste ner drastiskt. Pendlare kan ändra sina resvanor och arbetsgivare erbjuda möjligheter att pendla hållbart på arbetstid, med elbilsladdning, cykelförmåner och distansarbete.
Vision vill:
- Att regeringen och lokalpolitikerna satsar på tåg, kollektivtrafik och cykling för en mer hållbar och rättvis jobbpendling. Vi vill se lägre biljettpriser i kollektivtrafiken, ett färdmedelsneutralt reseavdrag och satsningar på infrastruktur för tåg, kollektivtrafik och cykling. Då kan fler ta sig till jobbet på hållbara sätt oavsett var i landet man bor.
Våga höj de politiska ambitionerna
Att de politiska ambitionerna höjs för att stödja lokal omställning och strukturomvandling på arbetsmarknaden. Det kan ske genom att prioritera välfärd, livskvalitet och en cirkulär ekonomi.
Vision vill:
- Att kommunerna, regionerna, regeringen och EU tar fram koldioxidbudgetar. Vi vill att kommuner och regioner antar koldioxidbudgetar, som ger medarbetarna konkreta verktyg för att minska verksamheternas klimatpåverkan. Vi vill även ha en offentlig utredning om en svensk nationell koldioxidbudget, som visar i vilken takt utsläppen bör minska fram till 2045.
Visions klimatpolitik för en grönare framtid (pdf)
Vi står också bakom TCO:s klimatpolitiska program Ett handslag för klimatet.
Klimatet (tco.se)
Kontakt: Hanna Sjölund, strateg med ansvar för klimatfrågor: hanna.sjolund@vision.se