-
Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision
-
Nyheter
-
>
-
2025
-
>
-
februari
-
>
-
Positivt med straffskärpning vid hot och våld mot offentliganställda
Positivt med straffskärpning vid hot och våld mot offentliganställda
2025-02-21
Vision är positiv till att regeringen nu föreslår flera lagändringar som stärker skyddet för offentligt anställda mot hot, våld och andra otillbörliga åtgärder. De straffrättsliga åtgärderna måste dock också kombineras med satsningar på arbetsmiljön och på resurser för bemanning i exempelvis socialtjänsten.
– Hot och våld mot tjänstepersoner är vanligt inom många av de samhällsbärande verksamheterna där Visions medlemmar arbetar. Detta är givetvis helt oacceptabelt och det är därför positivt att regeringen har lyssnat på bland annat Vision och föreslår skärpningar i lagen, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Skydd för tjänstepersoner
Den lagrådsremiss som regeringen lade fram förra veckan föreslår en rad straffrättsliga förändringar för att skydda tjänstepersoner mot hot, våld och andra otillbörliga åtgärder. Det handlar till exempel om att maxstraffen för våld och hot om våld mot tjänsteman höjs från två till tre år i fängelse och att maxstraffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från sex till åtta års fängelse.
Dessutom kommer även angrepp som sker för att tvinga fram, hindra eller hämnas för en åtgärd vid myndighetsutövningen att omfattas av lagen. I vissa fall kommer det även att bli möjligt att utelämna beslutsfattarens namn i beslut, vid tillfällen då det bedöms finnas en risk att beslutsfattaren kan komma att utsättas för våld eller trakasserier.
– Förändringarna är positiva eftersom de ger tjänstepersoner mer skydd. Samtidigt är tjänstepersoner fortfarande straffrättsligt oskyddade en stor del av sin arbetstid, när de utför arbetsuppgifter som inte räknas som ”myndighetsutövning” i lagens mening. En socialsekreterare är till exempel skyddad när hen fattar beslut om bistånd men inte i möten med klienter, när hen är som mest utsatt. Därför skulle det behövas en generell straffskärpningsgrund som täcker hela arbetsdagen, säger Veronica Magnusson.
Visions förslag kan bli verklighet
Vision har länge arbetat för att lyfta problemet med hot och våld mot tjänstepersoner. Bland annat har Vision i en nyligen genomförd undersökning visat att 63 procent av de som jobbar på HVB-hem har utsatts för våld eller hot om våld under det senaste året. Inom socialtjänsten är motsvarande siffra 45 procent enligt Visions rapport ”Har du familj…?" Utsatthet för hot, personangrepp och våld i socialt arbete.
Rapport: Har du familj…? En rapport om utsatthet för hot, personangrepp och våld i socialt arbete
Vision har också ställt krav på att det straffrättsliga skyddet gällande diffusa hot och trakasserier i yrkesutövning stärks och på att det ska finnas möjlighet till anonymiserade beslut, något som nu finns med i regeringens lagförslag.
– Den straffrättsliga skärpningen räcker dock inte. Det behövs också förebyggande satsningar på arbetsmiljön och på resurser och bemanning som täcker behoven inom välfärden. Att vara rädd för att fatta beslut om insatser av rädsla för hot och våld är ett allvarligt demokratiproblem och samhället behöver stärka upp på flera olika fronter, säger Veronica Magnusson.