Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

  • Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

    Ida Östensson från Make Equal och Veronica Magnusson från Vision diskuterade chefers osynliga arbete på Visions Midvintermingel.

  • Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

    Erik Pelling från Uppsala kommun och Anders Henriksson från Sveriges Kommuner och Regioner.

Chefers osynliga arbete ett jämställdhetsproblem

2025-02-18

Skotta snö, tvätta arbetskläder eller vattna blommor – många av välfärdens chefer utför arbetsuppgifter som tar tid ifrån verksamhetsutveckling och ledning. Och störst är problemet på kvinnodominerade arbetsplatser.

3 tips från Make Equal

  • Identifiera det osynliga arbetet: Kartlägg och få en överblick över vilka osynliga arbetsuppgifter som finns på er arbetsplats.
  • Diskutera: Skapa en dialog om vem som gör vad och hur arbetet kan fördelas mer jämlikt.
  • Fördela: Utveckla system och rutiner för att fördela det osynliga arbetet på ett rättvist sätt.

Gå in på osynligtarbete.se och ta gratis del av metodmaterial för osynligt arbete på jobbet som du gärna får lyfta med kollegorna. Metodmaterialet innehåller 10 digitala verktyg, till exempel checklistor, diskussionsmaterial och guider.  

– För mycket osynligt arbete för chefer leder till en splittrad arbetsvardag och betungar ett redan omöjligt uppdrag. Chefer som inte har tillräckligt med stöd får inte tid att leda och utveckla verksamheten.

Det sa Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, som var en av paneldeltagarna på Visions Midvintermingel med temat ”Så synliggör vi chefernas osynliga arbete på jobbet”. Minglet hölls i samarbete med Make Equal.

Det osynliga arbetet får en arbetsplats att fungera

Vad är då osynligt arbete?

– Det är det som syns först när det inte görs. Allt det som får en arbetsplats att fungera och vara trivsam. Det är arbete som behövs, som alla kan göra, men som ofta inte ingår i de ordinarie arbetsuppgifterna och därmed är icke-meriterande, berättade Ida Östensson, ordförande på Make Equal.

Det kan handla om att stå för insamlingen av en present till kollegan som ska gå i pension, att ställa in mjölken i kylen, att fixa nybryggt kaffe, att hålla i inskolningen av den nya kollegan, att vattna blommorna, att fixa lösenord eller att städa toaletterna.

Ett jämställdhetsproblem

Och främst utförs det osynliga arbetet av kvinnor. Kvinnor lägger upp till 200 fler timmar per år på icke-meriterande arbete än sina manliga kollegor, visar forskning av Lise Vesterlund, professor i nationalekonomi. Chefer är 50 procent mer benägna att be kvinnor att göra den här typen av uppgifter, och när kvinnor tillfrågas är de 50 procent mer benägna att säga ja.

Veronica Magnusson menade att det finns olika förväntningar på olika verksamheter i till exempel en kommun. Är det en kvinnodominerad verksamhet, som exempelvis äldreomsorgen, förväntas man stå för det osynliga arbetet inom den ordinarie verksamheten.

– Men går du bara 100 meter bort i korridoren till den tekniska förvaltningen, där främst män arbetar, så är det en självklarhet med både administrativt stöd och vaktmästare. Vi måste uppvärdera dessa stödfunktioner – de behövs så att chefen ska kunna göra sitt jobb.

Stödet till chefer viktigt

Erik Pelling är kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun. Han berättade om vad som kan hända om chefen inte får tid att utföra sina arbetsuppgifter – bland annat har ett uppmärksammat fall handlat om en hemtjänstchef som hade över 90 medarbetare och dåliga stödfunktioner. Chefens missade bakgrundskontroll ledde bland annat till ett uppmärksammat sexualbrott.

– Nu arbetar vi med ett mål om att ha högst 30 medarbetare per chef. Stödet till chefer är ovärderligt och vi måste ändra hur vi pratar om det. Det är inte fult att ta hjälp av vaktmästare och IT-support. De utför viktiga välfärdssysslor.

Det osynliga arbetet kan också leda till ökad sjukfrånvaro.

– Vi vet att den stressrelaterade ohälsan är större för kvinnor. Det osynliga arbetet på jobbet i kombination med högre förväntningar på hemmaplan kan leda till en ohållbar situation. Både individen och samhället tjänar på att arbeta med att fördela det osynliga arbetet mer jämställt, sa Veronica Magnusson.

Synliggör och uppvärdera

Hur kan man lösa problemet med det osynliga arbetet? Ett sätt är att synliggöra och uppvärdera det.

– Om det är en arbetsuppgift som ska göras ska det också in i arbetsbeskrivningen och vara meriterande. Kartlägg på arbetsplatsen vad som behöver göras och fyll i vem som gör vad. Rotera arbetsuppgifter, till exempel att skriva minnesanteckningar eller att fixa fika, sa Ida Östensson.

Anders Henriksson, ordförande på Sveriges Kommuner och Regioner menade att vi har kommit en bit på väg när det kommer till jämställdhet i det offentliga Sverige – men det är fortfarande långt kvar.

– Det är viktigt att integrera jämställdhetsfrågor överallt och politiker måste ständigt arbeta med frågan. Det handlar också till exempel om att fördela föräldraledighet och vabb mer jämställt, sa han.

Nyheter

Positivt med straffskärpning vid hot och våld mot offentliganställda

Vision är positiv till att regeringen nu föreslår flera lagändringar som stärker skyddet för offentligt anställda mot hot, våld och andra otillbörliga åtgärder. De straffrättsliga åtgärderna måste dock också kombineras med satsningar på arbetsmiljön och på resurser för bemanning i exempelvis socialtjänsten.  igår kl 09:24

-

Vision lyfter AI-utvecklingen för administratörer i ny rapport

AI? Eller inte? I en ny rapport analyserar och belyser vi hur AI-utvecklingen påverkar arbetslivet för våra administratörsmedlemmar. Rapporten uppmärksammar både de möjligheter och de utmaningar som AI (artificiell intelligens) medför.  i förrgår kl 08:06

-

Tips för dig som ska söka omställningsstudiestöd

Vill du skola om dig eller stärka din kompetens? Med omställningsstudiestödet finns möjligheten att studera i ett år och behålla 80 procent av lönen! Vision ger några tips inför den 1 april, då du kan börja söka.  för 3 dagar sedan

Så går processen till när vi förhandlar ditt kollektivavtal

Vilka frågor driver Vision i avtalsförhandlingarna?

Avtalsrörelsen är i full gång och Vision förhandlar just nu om nya kollektivavtal för många av förbundets medlemmar. Eftersom förutsättningarna ser olika ut för olika verksamheter kan också de frågor som vi driver i olika förhandlingar skilja sig åt. Här kan du läsa mer om avtalsförhandlingarna och vilka frågor vi driver för dig.  för 3 dagar sedan

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss