Ny rapport: Hot och våld vanligt på HVB
2024-09-05
Vision-medlemmar som arbetar på hem för vård eller boende (HVB) drivs ofta av ett starkt engagemang och en vilja att förbättra för de boende som befinner sig i mycket utsatta situationer. Samtidigt finns allvarliga brister i verksamheterna. Till exempel förekommer hot och våld, utbrett ensamarbete och otillräckliga befogenheter för att upprätthålla ordning och säkerhet. I en ny rapport kräver Vision därför förbättringar på ett antal punkter.
– HVB är en livsviktig verksamhet för barn och unga som befinner sig i mycket utsatta situationer och har omfattande och sammansatta vårdbehov. HVB spelar också en viktig förebyggande roll för att förhindra att barn och unga dras in i gängkriminalitet. Det ställer höga krav på personalen. Därför är det helt avgörande att medarbetarna har rätt förutsättningar på jobbet för att kunna erbjuda en trygg verksamhet av god kvalitet, fortsätter Veronica Magnusson.
Visions nya rapport, som bygger på en enkätundersökning, visar att 63 procent av de som jobbar på HVB-hem har utsatts för våld eller hot om våld under det senaste året. Motsvarande siffra för arbetsmarknaden i stort är 13 procent. 30 procent uppger att en hot- eller våldsincident har förekommit vid ensamarbete. Närmare hälften av de svarande upplever att de är underbemannade varje vecka.
– Det är anmärkningsvärda resultat som måste tas på allvar. Vision vill förbjuda ensamarbete inom HVB och se en ökad bemanning, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Vision vill:
- Att arbetsgivare tillsammans med skyddsombud och medarbetare säkerställer det förebyggande arbetet mot hot, personangrepp och våld och att medarbetare som utsatts snabbt får hjälp och stöd för att förebygga eller lindra såväl fysisk som psykisk skada.
- Att ensamarbete på HVB förbjuds.
Utökade befogenheten skapar förutsättningar för en trygg och säker verksamhet
Över 20 procent tycker att rutiner på centrala områden såsom drogfrihet, hot, kränkningar och våld fungerar helt eller delvis mycket dåligt. Många, 94 procent, vet dock vart man vänder sig för att rapportera ett missförhållande, men 27 procent känner sig inte trygga med att rapportera dem eller vet inte om de skulle känna sig trygga med att rapportera.
Rapporten visar att 28 procent tycker att det helt eller delvis saknas förutsättningar att upprätthålla ordning och säkerhet. Majoriteten (76 procent) av dem som arbetar med barn och unga i HVB vill att befogenheterna ökar och endast 10 procent motsätter sig uttryckligen en sådan förändring. De befogenheter som de flesta anser viktigast att utöka är möjligheten att genomföra rumsvisitationer för att leta efter vapen eller droger.
Vision vill:
- Att medarbetarna på HVB får utökade befogenheter att möjliggöra trygghet och säkerhet för de placerade och medarbetare, vilket också förutsätter tillräcklig bemanning och att det inte förekommer ensamarbete.
- Att medarbetarna ska vara delaktiga och ha inflytande i arbetet att ta fram, följa upp och revidera rutiner.
- Att arbetsgivarna säkerställer att medarbetarna vet att det är viktigt att rapportera missförhållanden och att medarbetarna känner sig trygga med att rapportera.
Kompetensutveckling ökar kvalitén
Ungefär 6 av 10 anser sig ha mycket goda eller ganska goda möjligheter till kompetensutveckling, men 36 procent anser sig inte ha goda möjligheter eller inga möjligheter alls. Undersökningen visar även en tydlig koppling mellan goda möjligheter till kompetensutveckling och förutsättningar att tillgodose de placerades behov, alltså har kompetensutveckling en avgörande betydelse för kvaliteten i verksamheten.
Vision vill:
- Att arbetsgivare ska arbeta mer systematiskt och aktivt med kompetensutveckling och upprätta och använda individuella planer för kompetensutveckling för chefer och medarbetare med utgångspunkt från verksamhetens behov.
- Att det utreds hur en nationell satsning på kompetensutveckling inom HVB kan genomföras.
Rapport: Riskfyllda placeringar – Visions förslag för bättre förutsättningar i HVB
Frågor och svar om rapporten (logga in)