För Vision är arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer en facklig fråga eftersom våldet drabbar medlemmar och påverkar deras arbetsliv, arbetsförmåga och hälsa. Arbetsplatsen och kollegorna kan vara ett tryggt stöd för den som är våldsutsatt, och bidra till att rätt stöd och hjälp ges, men kan också utgöra en fristad från hemmet.
Sprid information på din arbetsplats
Vill du sprida information om våld i nära relationer på din arbetsplats? Då kan du ladda ner och skriva ut vår flyer. Tack för din viktiga insats för den som är utsatt!
Flyer: Våld i nära relationer (pdf)
Vision uppmärksammar Orange day
Sedan 1999 har FN instiftat Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor – en dag då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våldet. Dagen kallas Orange Day och infaller den 25 november.
Orange day (unwomen.se)
Gör våldet pratbart och våga fråga
Kunskap om våld i nära relationer på arbetsplatserna tillsammans med en handlingsplan för hur arbetsplatsen kan stödja medarbetare som utsätts för våld i nära relationer, leder till en ökad trygghet i att våga se och våga fråga. Det är viktigt att arbetsplatser höjer kunskapen genom att erbjuda utbildning till medarbetare och chefer. Det handlar bland annat om kunskap om:
- våldets uttryck och tecken
- vad arbetsgivare och kollegor kan göra när våldsutsatthet upptäcks
- kontaktuppgifter till stödverksamheter
Det är också viktigt att arbetsplatser skapar en kultur där våldet blir pratbart och inte anses vara en ”privat angelägenhet”. Det sänker trösklarna att vända sig till kollegor, chef eller kanske bara ringa till Kvinnofridslinjen och rådgöra kring sin situation och kanske söka vidare hjälp från socialtjänst eller kvinnojour.
Hur ser våldet ut?
Våld i nära relationer kännetecknas av att den som utsätts har en nära relation till och ofta starka känslomässiga band till förövaren. För de flesta som utsätts startar det med förälskelse och en vanlig kärleksrelation. Våldet kommer smygande, ofta i form av svartsjuka och kontroll. Begränsningarna av den utsattas livsutrymme sker sedan gradvis, vilket gör det svårt för den utsatta att ta in vad som händer. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets egen bostad. Förövaren osynliggör ofta våldet, bagatelliserar och lägger skulden på den utsatta. Isolering, låg självkänsla och motstridiga känslor av skuld, skam, medlidande, lojalitet och rädsla för förövaren gör det ofta mycket svårt att lämna relationen. Sammantaget försvårar detta möjligheten till motstånd och uppbrott. Det är ofta särskilt svårt att berätta eller anmäla våldet när gärningspersonen är en närstående.
Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män, men kvinnor utsätts i betydligt högre utsträckning. Forskning visar att kvinnor i jämförelse med män oftare utsätts för grovt, upprepat och kontrollerande våld från en partner. I jämförelse med män är det också vanligare att kvinnor utsätts för sexuellt våld i nära relationer.
Olika typer av våld
Våld i nära relation förknippas oftast med fysiskt våld, men det finns flera former av våld som är viktigt att vara uppmärksam på. Våldet i nära relationer är ofta upprepat, och eskalerar över tid. Riskerna ökar också när den utsatta försöker lämna relationen.
- Psykiskt våld handlar om verbala kränkningar, manipulationer, lögner, hot och isolering av den utsatta. Våld i nära relationer innehåller alltid psykiskt våld. Det psykiska våldet kan få den våldsutsatta att börja tvivla på sig själv och på sin uppfattning om omvärlden.
- Fysiskt våld kan vara allt ifrån örfilar, slag, sparkar, knuffar, stryptag eller kvävningsförsök till användande av olika vapen och mord. Det är vanligt med slag där det inte syns, vilket innebär att den utsatta kan ha fysiska skador som utomstående inte ser.
- Sexuellt våld innebär allt från sexuella trakasserier till våldtäkt. Det kan vara ovälkommen beröring, att tvingas till sexuella handlingar, att bevittna sexuella handlingar eller att bli sexuellt kränkt på något annat sätt.
- Ekonomiskt våld kan exempelvis handla om att förövaren har full kontroll över ekonomin eller tvingar den våldsutsatta att ta gemensamma lån eller i eget namn. Det kan göra att den våldsutsatta hamnar i en svår ekonomisk situation med långvariga skulder som gör det ännu svårare att lämna relationen.
- Materiellt våld är till exempel att sparka hål i dörrar eller ha sönder saker som den utsatta värdesätter och behöver.
- Försummelse är en form av våld där förövaren använder sig av att den utsatta är i stark beroendeställning. Våldet är vanligast mot äldre eller personer med funktionsnedsättning. Det kan vara att lämna den utsatta utan hjälp eller tillsyn, inte ge tillräckligt med mat eller avsiktligt ge fel medicin.
Tecken på att någon är utsatt
Våldsutsatthet syns sällan utanpå och kan vara svårt att upptäcka. Det är vanligt att den som är utsatt försöker dölja det. Därför är det viktigt att fråga även om du inte är säker.
- oplanerad och återkommande sjukfrånvaro (för att kunna hantera konsekvenserna av våld)
- avsaknad av flexibilitet runt arbetstider
- att hen inte längre deltar i sociala aktiviteter utanför jobbet
- tät telefonkontakt med partner eller närstående på arbetstid
- avlämnad, hämtad från jobbet av partner
- trötthet och koncentrationssvårigheter
- blåmärken, rodnader, sår.
Källa: Arbetsplatsens betydelse vid förekomst av våld i nära relation (pdf)
Att ställa frågor om våld
Att upptäcka våldsutsatthet så tidigt som möjligt räddar liv och förebygger mycket lidande. Att fråga om våld visar att du bryr dig. Våldsutsatta berättar mycket sällan spontant och för många är det därför ofta helt avgörande att få frågor om våld. Som medarbetare behöver du inte svara på frågan om du inte vill.
Det är oftast lättare att fråga om våldsutsatthet på rutin vid exempelvis det årliga medarbetarsamtalet, än vid tecken på våld. Om alla på arbetsplatsen får frågan, behöver ingen känna sig utpekad. Det kan även bidra till att uppmärksamma dem som inte visar några tydliga tecken på utsatthet. Vid rutinmässigt frågande är det viktigt att arbetsplatsen tydligt har kommunicerat detta innan, så att alla medarbetare vet om att det är rutin på arbetsplatsen.
En viktig aspekt av att börja fråga medarbetare om våld är utbildning för chefer och medarbetare såväl som att rutiner och stödstrukturer behöver utvecklas.
Vad kan arbetsgivaren göra?
Arbetsplatsen kan vara en trygg zon, och stöd från chef och kollegor kan vara avgörande för att den utsatta ska orka bryta upp från våldet.
Arbetsgivare har ingen lagstadgad skyldighet att ta reda på om en medarbetare är utsatt för våld i nära relation, men arbetsgivare kan göra stor skillnad för den som utsatts. Att vara utsatt för våld påverkar hälsan och kan därmed också påverka förmågan att utföra sitt arbete. Om medarbetaren har eller riskerar sjukfrånvaro som påverkar arbetsförmågan, måste arbetsgivaren och chefen utreda behovet av arbetsanpassning och rehabilitering. Detta gäller också om medarbetaren råkar ut för sjukdomar och olyckor som inte har samband med arbetet men som påverkar arbetsförmågan. Arbetsgivaren ska ha rutiner för hur rehabiliteringsarbetet ska gå till.
Som chef är det ett viktigt jobb att skapa ett förtroendefullt arbetsklimat där medarbetare känner att de kan prata om utsatthet och få stöd i sin situation. Arbetsgivaren kan ställ frågor i medarbetarsamtal, ta fram rutiner för hur ni utreder behov av anpassning, rehabilitering och ger stöd.
Så kan du som kollega hjälpa till
Som medarbetare kan du gå till din närmaste chef om du misstänker att en kollega far illa i sin relation. Vill du lära dig mer om våld i nära relation och hur du kan agera? Gå Jämställdhetsmyndighetens webbkurs! På Jämställdhetsmyndighetens webbplats finns också mycket användbar information tillgänglig, bland annat fakta, statistik samt verktyg för ett metodiskt jämställdhetsarbete.
Gå webbkursen: Våld i nära relation (jamstalldhetsmyndigheten.se)
Kontaktuppgifter till stödverksamheter
- Kvinnofridslinjen: Ger stöd dygnet runt till den som utsatts för våld och hot. Samtalet är gratis. Du kan vara anonym när du ringer. Även närstående och yrkesverksamma är välkomna att ringa. Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, stödlinjen för män 020-80 80 80, stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00.
- Socialtjänsten i din kommun: Kan ge råd, stöd och skydd för de som utsätts för våld i nära relationer samt de som utövar våld.
- Polisen: Anmäl till polisen om någon har blivit utsatt för brott i nära relation. Telefon akut: 112. Telefon ej akut: 114 14
- En ideell kvinnojour: Erbjuder stöd och skydd.
Kontakta Kvinnofridslinjen (kvinnofridslinjen.se)
Kontakta kvinnojouren Unizon (unizon.se)
Kontakta Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (roks.se)