-
Nyheter
-
>
-
2024
-
>
-
november
-
>
-
Skuggutredning Reformera och rusta socionomutbildningen med specialistutbildningar
Skuggutredning: Reformera och rusta socionomutbildningen med specialistutbildningar
2024-11-14
Ett reformförslag för specialistutbildningar inom socionomyrket har tagits fram med stöd från yrkesföreträdare, akademiska institutioner och fackliga organisationer som Vision. Syftet är att stärka socionomernas kompetensutveckling när kraven på socialtjänsten ökar.
Skuggutredningen för socionomers vidareutbildningar, som Vision har ingått i, har presenterat sitt förslag om specialistutbildningar för socionomer. I bakgrunden finns den nya socialtjänstlagen som införs 2025, vilken socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) har beskrivit som ett "paradigmskifte".
Den nya lagen ställer tydligare krav på ett mer förebyggande och uppsökande fokus i det professionella sociala arbetet framöver. Den innebär även att socialtjänstens verksamhet måste bedrivas enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och att insatser kontinuerligt ska följas upp och utvecklas.
När socialtjänsten i varje enskilt fall förväntas kunna avgöra vilka insatser som är mest effektiva för en aktuell situation ställs mycket höga krav på en redan komplex verksamhet. Frågan är om dagens socionomer är tillräckligt rustade för att hantera de samhällsutmaningar de ställs inför i en verksamhet som påverkar miljoner människor varje år. Det går inte bara att ställa ökade krav i lagstiftningen utan man måste även ge medarbetarna inom verksamheten kunskapsmässiga förutsättningar att kunna leva upp till dessa krav.
Reformförslaget lyfter därför fram behovet av fördjupad och specialiserad utbildning för att ge socionomer verktyg och kunskap att möta dessa krav.
Skuggutredningen föreslår en ny yrkesexamen, specialistsocionom, på avancerad nivå om minst 60 högskolepoäng, som erbjuder inriktningar inom exempelvis barn, äldreomsorg, missbruk och våld i nära relationer. För att kvalificera sig för denna utbildning ska socionomer ha minst ett års yrkeserfarenhet. Målet är att hälften av alla socionomer ska ha en specialistutbildning till år 2040.
Kunskapsutvecklingen inom socialt arbete har expanderat snabbt de senaste 50 åren, men den svenska socionomutbildningen har sedan 1977 behållit sin generalistprofil utan utrymme för fördjupade studier i specifika områden där behov finns. Genom att etablera specialistutbildningar kan socionomer få fördjupade kunskaper inom områden de arbetar med dagligen, liknande den utveckling som skett inom hälso- och sjukvården där hälften av alla sjuksköterskor idag är specialister.
Med den nya socialtjänstlagen och vårt reformförslag hoppas vi att socialtjänstens arbete ska få samma kvalitetsnivå och kunskapsgrund som hälso- och sjukvården. Fackförbundet Vision och Akademikerförbundet SSR ställer sig bakom reformförslaget och menar att det är ett avgörande steg för att kunna leva upp till de krav som den nya socialtjänstlagen ställer.
I Skuggutredningen för socionomers vidareutbildningar har ingått:
ordförande Tapio Salonen, seniorprofessor Malmö universitet
sekreterare Martin Börjeson, docent Marie Cederschiöld högskola
Lennart Sauer, Sveriges Socionomutbildningar
Alexandru Panican, Förbundet för forskning och praktik i socialt arbete
Jenny Norén, Fackförbundet Vision
Mats Collin, Föreningen Sveriges Socialchefer
Fredrik Hjulström, Akademikerförbundet SSR.
Förslaget presenterades på DN Debatt 14 november 2024 och vid en konferens om socionomutbildningen samma dag.
Rapport från en skuggutredning: Reform för socionomers
specialistutbildningar
DN Debatt: "Socionomer inte rustade för att möta dagens utmaningar”