Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • -

Arbetsmiljön är inte jämställd

2022-03-03

Dagens arbetsmiljölag grundades på 70-talet med industrisamhället och en manlig arbetstagare som norm. Det gör att lagstadgade skyddet för personer inom mansdominerade branscher ofta är betydligt bättre än inom exempelvis välfärdsområdet där många kvinnor arbetar.

– Tusentals medarbetare, arbetsgivare och skyddsombud arbetar dagligen för att säkerställa en god arbetsmiljö på arbetsplatserna. Ofta fungerar arbetsmiljöarbetet väl men det finns även en del förbättringspotential, säger Björn Cárdenas, arbetsmiljöstrateg på Vision. Ett område där arbetsmiljölagstiftningen inte helt och fullt följt med i utvecklingen och därför behöver uppdateras är bättre arbetsmiljöskydd inom traditionellt kvinnodominerade branscher.

Arbetsmiljöundersökning

Visions egen arbetsmiljöundersökning, som sammanställts i början av året och är baserad på svar från 10 000 medlemmar, visar att andelen med så kallat spänt arbete vid arbetsplatser där det traditionellt arbetar många kvinnor är dubbelt så hög jämfört med manligt könskodade verksamheter. Den del av arbetsmiljön som kallas "organisatorisk" är oftare ansträngd i kvinnodominerade verksamheter.

Vad beträffar chefer som har spänt arbete är förekomsten hela fyra gånger högre bland chefer som arbetar inom kvinnokodade verksamheter jämfört med chefskollegorna inom de manskodade verksamheterna.

– Medlemmar i Vision som arbetar på arbetsplatser där de flesta medarbetare är kvinnor blir oftare utsatta för hot och våld än på arbetsplatser med Visionsmedlemmar där de flesta är män. Medlemmarna på kvinnodominerade arbetsplatser upplever oftare problem med ergonomin, liksom att de oftare upplever sitt arbete som psykiskt påfrestande, säger Björn Cárdenas.

Arbetsgivarens ansvar

Arbetsgivare inom välfärden måste regelbundet undersöka och åtgärda skillnader i arbetsmiljö och sjukskrivningstal mellan kvinnodominerade och mansdominerade arbetsplatser.

Idag kan arbetsgivare strunta i delar av arbetsmiljöskyddet utan att drabbas ekonomiskt. Vision arbetar för att det måste få konsekvenser om arbetsgivare inte rättar till organisatoriska och sociala arbetsmiljöproblem.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss