Arbetsmiljön är inte jämställd
2022-03-03
Dagens arbetsmiljölag grundades på 70-talet med industrisamhället och en manlig arbetstagare som norm. Det gör att lagstadgade skyddet för personer inom mansdominerade branscher ofta är betydligt bättre än inom exempelvis välfärdsområdet där många kvinnor arbetar.
– Tusentals medarbetare, arbetsgivare och skyddsombud arbetar dagligen för att säkerställa en god arbetsmiljö på arbetsplatserna. Ofta fungerar arbetsmiljöarbetet väl men det finns även en del förbättringspotential, säger Björn Cárdenas, arbetsmiljöstrateg på Vision. Ett område där arbetsmiljölagstiftningen inte helt och fullt följt med i utvecklingen och därför behöver uppdateras är bättre arbetsmiljöskydd inom traditionellt kvinnodominerade branscher.
Arbetsmiljöundersökning
Visions egen arbetsmiljöundersökning, som sammanställts i början av året och är baserad på svar från 10 000 medlemmar, visar att andelen med så kallat spänt arbete vid arbetsplatser där det traditionellt arbetar många kvinnor är dubbelt så hög jämfört med manligt könskodade verksamheter. Den del av arbetsmiljön som kallas "organisatorisk" är oftare ansträngd i kvinnodominerade verksamheter.
Vad beträffar chefer som har spänt arbete är förekomsten hela fyra gånger högre bland chefer som arbetar inom kvinnokodade verksamheter jämfört med chefskollegorna inom de manskodade verksamheterna.
– Medlemmar i Vision som arbetar på arbetsplatser där de flesta medarbetare är kvinnor blir oftare utsatta för hot och våld än på arbetsplatser med Visionsmedlemmar där de flesta är män. Medlemmarna på kvinnodominerade arbetsplatser upplever oftare problem med ergonomin, liksom att de oftare upplever sitt arbete som psykiskt påfrestande, säger Björn Cárdenas.
Arbetsgivarens ansvar
Arbetsgivare inom välfärden måste regelbundet undersöka och åtgärda skillnader i arbetsmiljö och sjukskrivningstal mellan kvinnodominerade och mansdominerade arbetsplatser.
Idag kan arbetsgivare strunta i delar av arbetsmiljöskyddet utan att drabbas ekonomiskt. Vision arbetar för att det måste få konsekvenser om arbetsgivare inte rättar till organisatoriska och sociala arbetsmiljöproblem.