Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

  • -

Arbetsmiljön är inte jämställd

2022-03-03

Dagens arbetsmiljölag grundades på 70-talet med industrisamhället och en manlig arbetstagare som norm. Det gör att lagstadgade skyddet för personer inom mansdominerade branscher ofta är betydligt bättre än inom exempelvis välfärdsområdet där många kvinnor arbetar.

– Tusentals medarbetare, arbetsgivare och skyddsombud arbetar dagligen för att säkerställa en god arbetsmiljö på arbetsplatserna. Ofta fungerar arbetsmiljöarbetet väl men det finns även en del förbättringspotential, säger Björn Cárdenas, arbetsmiljöstrateg på Vision. Ett område där arbetsmiljölagstiftningen inte helt och fullt följt med i utvecklingen och därför behöver uppdateras är bättre arbetsmiljöskydd inom traditionellt kvinnodominerade branscher.

Arbetsmiljöundersökning

Visions egen arbetsmiljöundersökning, som sammanställts i början av året och är baserad på svar från 10 000 medlemmar, visar att andelen med så kallat spänt arbete vid arbetsplatser där det traditionellt arbetar många kvinnor är dubbelt så hög jämfört med manligt könskodade verksamheter. Den del av arbetsmiljön som kallas "organisatorisk" är oftare ansträngd i kvinnodominerade verksamheter.

Vad beträffar chefer som har spänt arbete är förekomsten hela fyra gånger högre bland chefer som arbetar inom kvinnokodade verksamheter jämfört med chefskollegorna inom de manskodade verksamheterna.

– Medlemmar i Vision som arbetar på arbetsplatser där de flesta medarbetare är kvinnor blir oftare utsatta för hot och våld än på arbetsplatser med Visionsmedlemmar där de flesta är män. Medlemmarna på kvinnodominerade arbetsplatser upplever oftare problem med ergonomin, liksom att de oftare upplever sitt arbete som psykiskt påfrestande, säger Björn Cárdenas.

Arbetsgivarens ansvar

Arbetsgivare inom välfärden måste regelbundet undersöka och åtgärda skillnader i arbetsmiljö och sjukskrivningstal mellan kvinnodominerade och mansdominerade arbetsplatser.

Idag kan arbetsgivare strunta i delar av arbetsmiljöskyddet utan att drabbas ekonomiskt. Vision arbetar för att det måste få konsekvenser om arbetsgivare inte rättar till organisatoriska och sociala arbetsmiljöproblem.

Nyheter

Nytt avtal för deltidsanställda brandmän

Den 21 maj 2025 tecknade Vision ett nytt avtal om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap, i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Sobona – de kommunala företagens arbetsgivarorganisation. RiB-avtalet, där RiB står för Räddningstjänst i Beredskap, omfattar deltidsanställda brandmän.  för en timma sedan

-

Skyddad titel för medicinska sekreterare och tandsköterskor?

Den 3 juni presenteras en statlig utredning om reglering av fler yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård samt tandvård. En central fråga i utredningen är om det finns behov av att införa yrkesreglering för nya yrkesgrupper – som medicinska sekreterare och tandsköterskor – där Vision länge drivit frågan om skyddad yrkestitel.  för 6 timmar sedan

-

Regeringen måste omedelbart agera mot Gaza-katastrofen

Situationen i Gaza är under all kritik. Det pågår en humanitär katastrof i Gaza och vi kräver ett agerande från den svenska regeringen. Vår ordförande Veronica Magnusson har skickat ett brev till statsministern.  igår kl 14:57

-

Det måste bli enklare att ta sig till jobbet

Våren är här – men pendlingen krånglar fortfarande. Inga snöoväder, ingen lövhalka. Ändå fastnar människor i förseningar, står trångt på fullsatta tåg och bussar, eller tvingas lägga både tid och pengar på krångliga resor. Så ska det inte vara. Vision vill göra det enklare, billigare och smartare att ta sig till och från jobbet – oavsett var i landet du bor.  för 7 dagar sedan

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss