-
Fackens roll i en rättvis klimatomställning
2022-06-29
Hur ser de svenska fackförbunden på sin roll i klimatomställningen? Det ville Hedvig Schylander undersöka i sin uppsats ”No jobs on a dead planet” som i år belönas med Visions samhällsvetarstipendium. Resultatet visar att den fackliga rörelsen spelar en viktig roll för framtidens hållbara samhälle, samtidigt som många organisationer ändå agerar yrvaket inför insikten.
Med ett starkt personligt engagemang för hållbarhetsfrågor var det en självklarhet för Hedvig att i sin uppsats titta närmare på hur vi åstadkommer ett samhälle som både minskar klimatutsläppen och förbättrar människors levnadsstandard. Att det blev just en studie av fackförbund beror på att Hedvig identifierat ett ovant beteende bland fackens syn på klimatomställningen kopplat till det fackliga uppdraget.
– I många andra länder är det inte alls ovanligt att fackliga rörelser arbetar med klimatfrågor eller uppmanar till klimatstrejk. När Greta Thunbergs rörelse Fridays For Future uppmanade de svenska facken till klimatstrejk under hösten 2019 blev det tydligt att det är något vi inte är vana vid i Sverige. Jag började fundera på hur facken reagerar på strejkuppmaningar och hur de generellt ser på sin roll i klimatomställningen, berättar Hedvig Schylander.
Överraskande få prioriterar klimatfrågan
För att undersöka saken närmare började Hedvig med att ta reda på vilka fackförbund och centralorganisationer som pratar om klimatfrågan och sätter den på agendan. Hon skannade av 54 hemsidor utifrån fördefinierade sökord, vilket kokades ner till 15 förbund och centralorganisationer. Nästa steg var att kontakta organisationerna för att göra en intervju. Något som snabbt blev tydligt är att den fackliga rörelsen har mycket att bidra med i klimatomställningen. Facken har också mycket att vinna på att engagera sig.
– I intervjuerna framkom att en viktig del i omställningen är att säkerställa att den blir rättvis, både för klimatets skull också för att ingen ska lämnas utanför. Det är detta som kallas rättvis omställning, eller Just Transition, och ger den fackliga rörelsen arbetsutrymme inom klimatfrågorna. Till exempel så tenderar termen ”gröna jobb” ofta att syfta på yrken som är kopplat till energiframställning vilket är en mansdominerad sektor. Fackens roll är därför, enligt mina intervjuer, att arbeta för jämställdhet inom klimatomställningen, men också att skapa acceptans, förståelse och omställningsvilja hos medlemmarna och hos svenskar brett i samhället.
Något som överraskade Hedvig var hur få fackförbund och organisationer som aktivt arbetar med klimatfrågan.
– Det är en viktig fråga för många i min generation, vi som är relativt nya på arbetsmarknaden och de nya potentiella fackmedlemmarna. Många ser klimatet som en närvarande del i vår arbetsvardag och samhällets framtid och att alla fackliga förbunden inte står längst fram för att säkerställa att detta blir rättvist förvånade mig.
Vinnare av Visions stipendium
För sitt arbete med uppsatsen belönas Hedvig nu Visions samhällsvetarstipendium på 20 000 kronor.
– Det är otroligt roligt att Vision visar att man lägger tyngd vid klimatfrågan genom att lyfta en uppsats som har det som fokus. Personligen är det också en fin bekräftelse på att mitt arbete blev givande för andra människor att ta del av vilket såklart känns väldigt bra, säger Hedvig Schylander.
Så löd juryns motivering:
”I uppsatsen ”No jobs on a dead planet – Swedish unions’ perceptions of their roles in a just transition” undersöker Hedvig Schylander hur svenska fackförbund och fackliga centralorganisationer förhåller sig till och arbetar med klimatfrågor. Den fackliga rörelsen spelar en viktig roll i klimatomställningen – fackföreningarna är organisationer som representerar många arbetstagare och som på olika sätt kan skapa verktyg för sina medlemmar att minska klimatpåverkan. Hur fackföreningarna uppfattar sina roller i klimatomställningen och hur dem arbetar med hållbarhet är därför oerhört angelägna frågor, både nu och i framtiden. Genom ett inte minst gediget intervjumaterial lyckas uppsatsen belysa och diskutera dessa frågor på ett intresseväckande sätt. Uppsatsen kommer även fram till viktiga och tankeväckande slutsatser. Dels att aktivt arbete med klimatfrågan kan stärka facken och locka nya medlemmar – inte minst unga medlemmar. Dels att facket skulle vinna på att kroka arm med klimatrörelsen för att bättre kunna påverka så att omställningen sker på medlemmarnas villkor och säkerställa inte bara klimatmässig utan även ekonomisk och social hållbarhet.
Uppsatsen är välskriven och författaren har på ett tydligt sätt redogjort för metod samt visat förtrogenhet med teoribildningen inom det aktuella ämnet. Sammantaget är det en uppsats som håller hög kvalitet och som utgör ett värdefullt bidrag i en mycket angelägen fråga – för såväl den fackliga rörelsen som samhället i stort.”
Text: Sofie Lundberg