Undersökningen som bygger på svar från 10 000 av Visions medlemmar visar att den digitala arbetsmiljön ofta upplevs som bättre i hemmet/på distans än på kontoret. Andelen nöjda med den digitala arbetsmiljön i stort är som högst bland de som arbetat mer än 75 procent på distans.
– Trendlinjen visar att ju högre utsträckning medlemmar arbetar på distans desto fler tenderar att uppleva att den digitala arbetsmiljön är god. Lägst andel som angett en god digital arbetsmiljö (57 procent) är de som enbart arbetat vid den ordinarie arbetsplatsen (inte alls arbetat på distans). Högst andel (82 procent) som upplever den digitala arbetsmiljön som god återfinns bland de medlemmar som enbart arbetat på distans, säger Björn Cárdenas, strateg inom arbetsmiljöfrågor på Vision.
Men många av Visions medlemmar har inte jobbat på distans under pandemin visar undersökningen. Drygt en tredjedel av de svarande har uppgett att de inte alls jobbat på distans.
Aktivitetsbaserade kontor
På jobbet är det de så kallade aktivitetsbaserade kontoren som har upplevs ha sämst digital arbetsmiljö. Bland de som arbetar aktivitetsbaserat är det bara 56 procent som är nöjda med den digitala arbetsmiljön.
– En anledning till att man i högre utsträckning upplever brister i den digitala arbetsmiljön vid aktivitetsbaserade arbetsplatser kan vara att man vid införandet av dessa kontor även ofta introducerat flera nya digitala system och arbetssätt. En del av dessa digitala system kan ha vissa brister i kombination med att medarbetarna inte alltid fullt ut haft möjlighet att utbilda sig och testa de nya digitala redskapen. Introduktion av nya arbetssätt tar tid och tiden får utvisa huruvida den digitala arbetsmiljön utvecklas inom de aktivitetsbaserade arbetsplatserna, säger Björn Cárdenas.
Och de som inte haft möjlighet att jobba på distans är också mindre nöjda när det gäller att lokalen/kontoret ”ger möjlighet att göra ett gott arbete”.
Sämst förutsättningar för såväl att utföra ett gott arbete som den digitala arbetsmiljön i stort får de så kallade aktivitetsbaserade kontoren, om man undantar den lilla grupp som uppgett att de lånar någon annans skrivbord.
– Det handlar till exempel om att de i större utsträckning upplever att de inte har tillgång till rum där de kan arbeta ostört, ta telefonsamtal eller ta spontana digitala möten, än de som till exempel har eget rum eller egna skrivbord, säger Björn.
Arbetsmiljöperspektiv vid återgång till kontoren
Återgången till kontoren är i full gång på många håll. Så vad är viktigt att tänka på nu ur ett arbetsmiljöperspektiv?
– Återgången till kontoret kommer på många håll innebära en ny sorts arbetsplats med inslag av distansarbete, flexibla arbetssätt samt hybridlösningar. Det är viktigt för organisationen att så småningom hitta en balans mellan den egna verksamhetens behov, arbetsgruppens dynamik och individens önskemål. Ett särskilt fokus bör läggas på de yngre arbetstagarna och nyanställd personal för att på ett fullgott sätt kunna introducera dem till arbetsplatsen. En lyhörd organisation och en personalstyrka som är beredd att testa olika lösningar, kan vara en väg framåt i denna omställning, enligt Björn.
Digi-ronden för förbättrad arbetsmiljö
Vill du arbeta med att förbättra den digitala arbetsmiljön på din arbetsplats? Digi-ronden är ett användbart verktyg som tagits fram av Suntarbetsliv.
Digi-ronden (digironden.suntarbetsliv.se)