• Se till att ha ett skriftligt avtal om vad som gäller när du får tjänstledigt för att pröva ett nytt jobb.

Karriär

Tjänstledigt för att testa nytt jobb – säkra din trygghet innan hoppet

17 mars 2025

Du har inte rätt att vara tjänstledig för att prova nytt jobb. Men din arbetsgivare kan vara schysst och säga ja. Spännande – men se till att skriva ett avtal innan du kastar dig ut.

Är du sugen på att testa ett nytt jobb? Om du är osäker på att karriärbytet är rätt kan du be din arbetsgivare om tjänstledigt från ditt nuvarande arbete.

Alt-textDaniela Hellberg, rådgivare Vision Direkt (foto: Vision)

Vision Direkts rådgivare Daniela Hellberg får ofta frågor om vad man har för rättigheter när det gäller tjänstledighet för att testa ett annat arbete.

Hennes viktigaste råd är detta:

– Se till att du och din nuvarande arbetsgivare skriver ett avtal. Där bör det bland annat stå vad som gäller om du vill avbryta tjänstledigheten, säger hon.

Här besvarar Daniela Hellberg sju vanliga frågor om tjänstledighet när man vill testa ett annat jobb.

Har jag rätt att vara tjänstledig för att prova annat arbete?

– Nej, någon rätt att vara tjänstledig för att testa ett annat jobb finns varken i lagen eller i Visions kollektivavtal, förutom om du är sjukskriven. Vill du vara tjänstledig måste du alltså komma överens med din arbetsgivare om det.

Hur länge kan jag vara tjänstledig för att testa annan anställning?

– Sex månader är vanligt förekommande men det finns ingen bestämd längd. Ni själva kommer överens om det.

Hur långt i förväg måste jag söka?

– Ju tidigare du söker tjänstledigt desto mer ökar dina chanser att få din ansökan godkänd.

Kan jag avbryta min tjänstledighet i förtid och få tillbaka mitt gamla jobb?

– Eftersom tjänstledighet är oreglerat i lag och kollektivavtal är det upp till dig och din arbetsgivare att komma överens om en uppsägningstid eller återgångstid om du vill avbryta tjänstledigheten och gå tillbaka till din tidigare tjänst.

– Kom ihåg att skriva ner vad som ska gälla om du vill avbryta din tjänstledighet och återgå till din ordinarie tjänst. Ett tips är att lägga in en månads uppsägningstid så du har möjlighet att avbryta ledigheten om det inte blir som du har tänkt dig.

Har jag rätt att få tillbaka exakt samma tjänst och arbetsuppgifter när jag kommer tillbaka?

– Både ja och nej. Du har rätt att återgå till din tidigare tjänst om den finns kvar och om du avtalat om det. Har det skett förändringar på arbetsplatsen som en omorganisering kan din tjänst ha påverkats av det. Ett tips är att lägga in det i avtalet, alltså rätten att återgå till samma tjänst när din tjänstledighet avslutats.

Påverkas min lön av att jag är tjänstledig?

– Ja det kan den göra. Du har inte rätt att delta i löneöversynen när du är tjänstledig så då kan du gå miste om en ökning om du är tjänstledig samtidigt som löneöversynen. Även detta bör du och dina arbetsgivare ta upp innan tjänstledigheten påbörjas och hur ni förhåller er till det.

Påverkar tjänstledigheten min anställningstrygghet eller förmåner som pension eller semester?

– Nej, den påverkar inte din anställningstrygghet. Du har alltid din anställning kvar om inget oförutsett händer under tiden du är tjänstledig. Men eftersom du inte får lön från din arbetsgivare tjänar du heller inte in pension eller semester från ditt huvudsakliga jobb när du är tjänstledig. Återigen kan ni komma överens om att annat ska gälla, säger Daniela Hellberg.


Inspireras av andras karriärkliv!
→ Karriärbyte: Sofia fick halva utbildningen gratis
→ Sade upp sig – nu är Gotlandsgården Åsas arbetsplats