• Som anställd är det viktigt att förstå vad resultatet av löneväxling kan bli.

Förmåner

Det här är löneväxling

28 mars 2023

Vad är löneväxling? Vem tjänar på det? Och vad kan man som anställd löneväxla till? Tidningen Vision har svaren.

Vad är löneväxling?

Att löneväxla innebär att du som anställd frivilligt går med på att en del av din bruttolön, alltså lönen före skatt, växlas mot någon typ av förmån.

Vad kan man löneväxla till?

Genom löneväxling går alltså den anställda med på att tjäna mindre, för att i stället till exempel få fler lediga dagar eller extra tjänstepension.

Vad ska man tänka på när man löneväxlar?

Genom att löneväxla ökar man helt enkelt ersättningen man får för sitt jobb från arbetsgivaren i form av annat än lön, vilket innebär att man som anställd även betalar mindre skatt. Löneväxling är även förmånligt för arbetsgivaren, eftersom arbetsgivaravgiften är högre än den summan som avsätts för exempelvis pensionen för anställda.

Som anställd bör man vara medveten om effekterna av att löneväxla, eftersom det per definition innebär att lönen sänks och att man betalar mindre i skatt. Det påverkar i sin tur sjuklön, a-kasseersättning och pension. Därför är löneväxling inte förmånligt för alla, utan rekommenderas främst för anställda som 2023 tjänar strax under 50 000 kronor.

När ska man löneväxla?

Det är viktigt att veta att gränsen som gör att löneväxling blir gynnsamt ändras för varje år, eftersom den baseras på 8,07 gånger inkomstbasbelopp, som sedan delas på antalet månader per år. Tjänar man som anställd mindre än den summan gynnas man inte av att löneväxla.

Läs mer: Kan jag gå ner i arbetstid?