Lös konflikten på jobbet - chatta med expertens AI-assistent
12 maj 2025
Osams med kollegan? Då kan du ta hjälp av AI Konfliktvägledare. Det är forskaren Thomas Jordans nya chatbot, där han har laddat upp 30 års kunskap om konfliktlösning.
Irriterar du dig på din arbetskamrat? Kanske försöker du hålla masken, men fräser till ibland.
Konflikter på arbetet är vanliga och om de inte stoppas i tid kan de växa sig större. Sex procent av alla anställda har haft en allvarlig konflikt eller bråkat med kolleger det senaste året, visar den senaste statistiken från Arbetsmiljöverket.
Svårt att hantera konflikter
Tidningen Visions analys av konfliktstatistiken visar att personer som arbetar med människor, till exempel socialsekreterare, har ett bråkigare arbetsliv än de som jobbar med teknik eller planering.
→ Här är yrkena som bråkar mest – med kolleger, chefer och klienter
Många har svårt att veta hur man ska hantera en uppblossande konflikt. Det säger docenten Thomas Jordan, som arbetat med konflikthantering i arbetslivet i över 30 år och skrivit flera böcker i ämnet.
– De känner sig rådlösa och har inte möjlighet att vända sig till någon psykolog eller coach. I stället försöker man rådda med det på egen hand – och det är lite varierande hur kloka tankar man tänker, säger han.
Därför har Thomas Jordan byggt en chattbot som heter AI Konfliktvägledare. Det är ett AI-verktyg, en slags virtuell assistent, inne i ChatGPT.
Får vägledning
I chattboten kan man ställa frågor och få vägledning i hur man ska komma vidare. Svaren bygger dels på Thomas Jordans texter om konflikthantering, dels på information från Internet.
– Men chattboten ger inte bara handfasta råd. Det blir också ett tillfälle att sätta sig ner och reflektera. Den ställer frågor och gör att man tänker till och känner efter. Vad vill jag att vi ska landa i? Man utforskar tänkbara alternativ, säger Thomas Jordan.
Är din bot säker eller kan det man skriver sippra ut?
– Enligt företaget bakom ChatGPT lagras det du skriver på ditt konto och ingen annan har tillgång till det. Jag, som har byggt chattboten, kan inte se innehållet. Men för säkerhets skull är det bra att inte skriva verkliga namn, så att människor inte blir identifierbara ifall någon skulle få fatt på informationen.
Är det inte lite deppigt att vi ber en AI om råd?
– Det kan låta sorgligt att prata med en AI, men det finns fördelar. När vi bollar med en chattbot funderar vi inte över hur vi uppfattas och det gör oss mer öppna och ärliga. Det kan leda till att vi reflekterar bättre och får klokare tankar.
– Men sedan finns det naturligtvis faror – om man till exempel ersätter kompisar och tycker att relationer med chattbotar är mer givande, säger han.
Thomas Jordan har även utvecklat andra chattbotar, bland annat en som heter AI Konflikthandledare för chefer och HR.