Tidningen Visions reporter i final med starkt reportage om livet som funkisförälder
8 maj 2025
Fackförbundspressens grymmaste penna kan finnas på Tidningen Vision. Reporter Karin Warne har nominerats för årets bästa berättande artikel i Fackförbundspressens journalistpriser.
Varje år koras den bästa journalistiken i tidningar från Sveriges alla fackförbund på Fackförbundspressens dag.
I år har Tidningen Visions reporter Karin Warne nominerats som en av fyra finalister för sitt reportage om hur funkisföräldrar kämpar för att få ihop vardagen med arbete och privatliv.
Grattis Karin Warne, hur känns det?
– Jag är superglad och hedrad! För mig är det här en av de viktigaste artiklarna jag skrivit så det är extra roligt att just den uppmärksammas.
Vad är det för artikel du är nominerad för?
– Det är ett reportage där jag träffat flera föräldrar som har barn med funktionsnedsättningar, allt ifrån adhd till intellektuella funktionsnedsättningar. Artikeln berättar om deras tuffa vardag med att få ihop privatliv och arbete. De har svårt att återhämta sig och säger att det är på arbetet de gör det, jobbet är deras fristad och andrum. De måste jobba för att orka med sitt privatliv.
Varför bestämde du dig för att berätta just den berättelsen?
– Jag intervjuade en av de här föräldrarna i ett annat sammanhang, i en mycket mer lättsam artikel om Eurovision i Malmö. Då frågade han om att jag inte skulle göra en artikel om funkisföräldrar och berättade att han själv var en.
– Därefter jobbade jag med artikeln till och från i flera månader. Rekade ämnet, letade fler intervjupersoner, gjorde en idéskiss för hur ett reportage skulle kunna se ut. Sedan träffade jag honom tidigt på morgonen innan han skulle skjutsa sin son till skolan. Jag ville skildra hela hans dag där han först är assistent till sin son på morgonen, sedan åker direkt till chefsjobbet på Malmö stad, och sedan direkt hem på kvällen då arbetet med att administrera sonens funktionsnedsättning tar vid med kontakter med olika myndigheter.
Bild ur reportaget. Klicka på bilden för att läsa. Foto: André de Loisted.
Det är inte första gången som du nomineras för dina artiklar.
– Jag har nominerats tidigare, men aldrig vunnit. Den förra artikeln handlade om Kiruna, om att staden spricker och att kirunaborna tvingas flytta, bland annat de Visionsmedlemmar som på olika sätt jobbade med flytten av staden. De behövde också lämna sina hem, det var känslomässigt.
Vad är framgångsreceptet?
– Att skriva så att läsaren känner någonting. Det gör man genom att vara lite musikalisk, hitta ett tempo i texten och på så sätt framkalla känslor. Givetvis hitta rätt personer att intervjua, få dem att känna sig bekväma och öppna sig. Och hitta ämnen som ligger nära de som läser.
Vad har du fått för reaktioner på artikeln om funkisföräldrar?
– Det har hört av sig flera personer som känt igen sig i artikeln. Och även flera fackliga på lokal nivå som berättat att artikeln varit en ögonöppnare för dem. De har fått ökad förståelse för hur kolleger kan ha det och om problematiken. När vi delade artikeln i sociala medier var det många som uppmärksammade och delade den. Det är roligt. Målet är ju att bli läst.
Juryn består av Emma Janke, radioproducent & projektledare på Ljudbang, Staffan Lindberg, grävande reporter på Dagens Nyheter samt Adam Svanell, dokumentärredaktör på Svenska Dagbladet som sållat ut fyra finalister.
Karin Warne tävlar mot reportrar på Byggnadsarbetaren, Vårdfokus och Arkitekten.
Vinnaren avslöjas på Fackförbundspressens dag den 14 maj.