• Går du i tankarna att byta jobb? Då gäller det att veta hur lång uppsägningstid man har.

Arbetsrätt

Dags at gå vidare? Så lång är din uppsägningstid när du själv säger upp dig

22 maj 2025

Vare sig du har fått ett nytt jobb, eller bara inte vill vara kvar på din nuvarande arbetsplats, gäller det att veta hur lång uppsägningstid du har när du själv säger upp dig. Tidningen Vision reder ut.

→ Omställningsstöd från CSN – så funkar det

Vad är det som avgör min uppsägningstid om jag själv säger upp mig?

– Det finns flera saker som kan påverka din uppsägningstid. Det handlar om vilken anställningsform du har, hur länge du har varit anställd och vad som står i ditt anställningskontrakt och kollektivavtal. Du måste först och främst kolla vad som står i ditt anställningsavtal, säger Tanja Forss, rådgivare på Vision Direkt. 

– Står det inget där regleras uppsägningstiden av kollektivavtalet. Skulle det saknas kollektivavtal är det Lagen om anställningsskydd, LAS, som gäller, och den anger att man har en månads uppsägningstid.

Varför är det olika uppsägningstider om jag säger upp mig eller om arbetsgivaren gör det?

– För att fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna har förhandlat om saken. LAS tillåter att parterna omförhandlar uppsägningstiden. Därför är det så att uppsägningstiden är kortare om man själv säger upp sig än om arbetsgivaren gör det.

Har jag rätt att ta ut semester under min uppsägningstid?

– Nej, det har du inte, om det inte är så att din semester skulle infalla under semesterperioden 1 juni – 31 augusti. Då får arbetsgivaren inte neka dig semester. Samtidigt får din arbetsgivare inte heller tvinga dig att ta semester. Dessutom är det så att arbetsgivaren inte får dra tillbaka en godkänd semesteransökan, om du väljer att säga upp dig därefter. Säger du upp dig kan du inte heller begära att ta tillbaka en godkänd semesteransökan.

→ Fler frågor och svar som rör ditt arbetsliv hittar du här!