• Elisabeth Axelsson, arkivassistent på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Karlstad, jobbar sedan årsskiftet 75 procent med full avsättning till tjänstepensionen. Katarina Carlsson i bakgrunden.

Så funkar fyradagarsvecka för dig som fyllt 64

19 maj 2025

Är du sugen på att jobba fyradagarsvecka och ändå ha full avsättning till tjänstepensionen? Grattis, snart det är möjligt för dig som fyllt 64 år och jobbar i en kommun eller region!

Nyligen tecknade Vision och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ett nytt löne- och villkorsavtal. Samtidigt passade man också på att foga in en ny skrivning i pensionsavtalet AKAP-KR, som gäller för kommuner, regioner och vissa kommunala bolag. Tack vare den blir det snart möjligt för alla som fyllt 64 år att jobba fyradagarsvecka utan att få lägre tjänstepension.

Kortfakta: Fyradagarsvecka för 64+:are

  • Möjlighet att jobba 80 procent, få 80 procent av lönen och 100 procent avsättning till pension införs i kommuner/regioner och vissa kommunala bolag 1 januari 2027.
  • Obs! Detta gäller endast avsättning till tjänstepensionen (den del av pensionen som arbetsgivaren betalar in till dig som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal). Inte den allmänna pensionen som staten styr över och avsätts på all inkomst du betalar skatt för.
  • Den som är intresserad bör ansöka hos sin arbetsgivare om att få ta del av förmånen. Arbetsgivaren bör enligt Vision anstränga sig för att bevilja, då förmånen nu är inskriven i det centrala kollektivavtalet.
  • Man kan ansöka tidigaste när man fyller 64 år.
  • Efter att man fyllt 67 år övergår förmånen till att se ut så här: jobba 80 procent, få 90 procent lön och 100 procents avsättning till tjänstepension.
  • Tanken med detta är att äldre ska orka jobba längre och att den lediga tiden ska ge utrymme för återhämtning. Den lediga tiden är därför inte tänkt att användas till att ta ett annat avlönat arbete. Den som har en beviljad bisyssla sedan tidigare bör prata med sin arbetsgivare i samband med att man ansöker om förmånen.

Ska få äldre att fortsätta jobba

Tanken med förmånen är att äldre ska lockas att fortsätta jobba längre och vänta med att gå i pension. 

– Vi vill motverka att man avslutar yrkeslivet för tidigt. Att gå ner i arbetstid kan göra att man får lite mer ork och att man då vill och kan jobba längre. Det är också viktigt för den framtida pensionsekonomin att fler klarar av att dra ut på yrkeslivet, säger Sari Wonsell, Visions pensionsexpert.

Alt-textSari Wonsell, Vision

För att komma i fråga för förmånen måste man ha jobbat hos samma arbetsgivare i fem år innan man utnyttjar den. 

Men blir det en vinstaffär för den enskilde?

Ja, för den som har en lön över 54 167 kronor i månaden, alltså den nivå där det inte ändå inte betalas in någon allmän pension, blir det utan tvekan förmånligt. Men har man en lägre lön än så blir inbetalningen till den allmänna pensionen något lägre, eftersom lönen är lägre.

  11 tips – så maxar du pensionen

Den som vill veta exakt hur det påverkar pensionen att utnyttja förmånen i några år, jämfört med att jobba 100 procent hela vägen in i kaklet och då kanske sluta jobba tidigare, bör gå in och räkna efter själv på sajten minpension.se, råder Sari Wonsell.

Finns liknande i Karlstad

I Karlstad kommun finns redan idag möjlighet att jobba 80 procent, få 80 procent i lön och 100 procents pensionsavsättning tack vare lokala avtal.

– Men vi är så klart jättenöjda med att hela Sverige nu också fått denna möjlighet, säger Katarina Carlsson, Visions ordförande i Karlstad.

  Ont i magen över pensionen? Läs det här!

Här kan anställda dessutom ansöka om att trappa ner i arbetstid ända ner till 50 procent och samtidigt få 100 procent avsättning till pensionen. Utöver det finns i Karlstad, liksom på många andra arbetsplatser, även en annan modell: 80-90-100 (jobba 80 procent, få 90 procents lön och 100 procents avsättning till tjänstepension).

– Tyvärr är det troligt att arbetsgivaren nu kommer bli mer restriktiv med att bevilja 80-90-100, säger Katarina Carlsson.

Varför det?

– Eftersom man på central nivå avtalat om 80-80-100 tror jag att det framöver blir där ribban kommer att ligga.

Men Visions pensionsexpert Sari Wonsell, håller inte med:

– Nej, så behöver det inte alls bli. Vi ser det här som ett komplement till 80-90-100. Det ena behöver inte ta ut det andra, säger hon.