Friskvårdsbidrag tappar muskler: ”Höj – minst 20 procent”
14 maj 2025
Det har blivit väldigt mycket dyrare att sporta sedan inflationen slog till. Men många har samma friskvårdspeng. ”Beloppet är så lågt att jag inte plockade ut det”, säger Anna Lena Sörensson i Färgelanda, där bidraget till och med har sänkts.
Här kommer en gåta: Vad har wienerbröd, bananer och motionsutövning gemensamt? Jo, de har ökat ungefär lika mycket i pris sedan 2021 – med över 20 procent.
Det innebär att ett träningskort, som förut kanske kostade 4 000 kronor per år, har spurtat uppåt till nästan 5 000 kronor.
Det är en rätt kraftig höjning, samtidigt som lönerna inte har hängt med i samma takt.
Och friskvårdspengen har på många håll legat stilla på samma nivå under perioden. Det visar en undersökning som Tidningen Visions har gjort och som besvarats av över 600 arbetsgivare inom kommuner, regioner, Svenska kyrkan och bolag i välfärden.
Läs fler artiklar i granskningen:
→ Karta: De har 5000 i friskvårdsbidrag – och de får noll
→ Forskare: 5 skäl till att vi låter friskvårdbidraget brinna inne
→ Här får de både friskvårdstid och maxpeng
Fryst friskvårdbidrag
I 40 procent av kommunerna har summan för friskvårdsbidraget inte höjts de senaste fyra åren. Bland arbetsgivare i Svenska kyrkan ser det ungefär likadant ut.
När det gäller de bolag i välfärden som har svarat på enkäten har vartannat exakt samma friskvårdspeng i år som 2021.
I regionerna är det bättre – 18 av 21 regioner har höjt friskvårdsbidraget vid något tillfälle de senaste fyra åren och några ökat till maxbeloppet på 5 000 kronor.
Bidraget togs bort
Vissa arbetsgivare har till och med sänkt friskvårdsbidraget eller tagit bort det under perioden. En förklaring är dålig ekonomi.
Anna Lena Sörensson, ordförande i Vision Färgelanda.
Färgelanda kommun hade tidigare ett friskvårdsbidrag på 1 500 kronor. Men under 2020 meddelade arbetsgivaren att bidraget skulle tas bort.
– Det var med hänvisning till budgeten. Vision opponerade sig, men det blev ingen dialog med arbetsgivaren. Under två år hade vi noll, berättar Anna Lena Sörensson, ordförande i Vision Färgelanda.
Därefter beslutade Färgelanda kommun att friskvårdsbidraget återinfördes, men bara på 500 kronor.
– 500 kronor är så lågt att många inte tar ut det. Vi har frågat arbetsgivaren hur många anställda som nyttjar bidraget, men inte fått något svar, säger Anna Lena Sörensson.
”Inte värt besväret”
För den som vill träna på Färgelandas lokala gym STC räcker friskvårdsbidraget till en dryg månad. Och om man föredrar jympapass räcker summan till ett 10-kort på Friskis & Svettis Färgelanda.
– Jag hann inte plocka ut mitt friskvårdsbidraget förra året. Med det låga beloppet så var det inget jag prioriterade, säger Anna Lena Sörensson.
De lokala fackförbunden har funderingar på att försöka förhandla upp bidraget.
– Vi kikar på frågan, men har inte gått in i någon förhandling med arbetsgivaren än. Jag tror att 2 000–3 000 kronor i friskvårdsbidrag skulle locka som en bra förmån och ge bättre förutsättningar för minskat sjuktal, säger hon.
Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande (Foto: Stina Loman)
”Olyckligt att det urholkats”
Visions ordförande Veronica Magnusson säger att friskvårdsbidraget är en viktig och uppskattad förmån bland Visions medlemmar.
– Det är olyckligt att friskvårdsbidraget har urholkats för många och blivit mindre värt. Det är viktigt att bidragsnivån anpassas, så att den hänger med i vad det faktiskt kostar att träna eller använda sig av hälsoprogram, säger Veronica Magnusson.
Borde friskvårdbidragen höjas 20 procent?
– Vi tycker absolut att det vore klokt att arbetsgivarna höjer friskvårdsbidraget så att det ligger i linje med kostnadsökningarna. Sedan kan det finnas skäl till ytterligare höjningar hos vissa arbetsgivare om friskvårdsbidraget ligger lågt.
Vision tycker även att maxbeloppet för friskvårdsbidrag borde bli högre. Under flera år har gränsen enligt reglerna legat på 5 000 kronor/år.
– Även maxbeloppets värde har urholkats. Det borde höjas för att hänga med i kostnadsutvecklingen, säger Veronica Magnusson.
Friskvårdsbidrag: Detta gäller
- Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor. Du kan få maximalt 5 000 kronor per år.
- Detta får du använda friskvårdsbidraget till: Enklare aktiviteter med inslag av motion, behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet, kostrådgivning och rökavvänjning.
- Du får inte använda friskvårdsbidraget till: Hyra eller köpa utrustning, medlemsavgifter eller till exempel skönhetsvård.
Källa: Skatteverket
Så gjordes undersökningen om friskvård
Tidningen Vision skickade enkäten om friskvård i februari 2025 till 964 arbetsgivare, varav 606 har svarat. Det innebär en svarsfrekvens på 63 procent.