Arbeta sjuk det nya normala: Fördel för arbetsgivaren – nackdel för dig?
24 januari 2025
84 procent arbetar när de är krassliga, visar Tidningen Visions undersökning. Och kanske ännu mer anmärkningsvärt: Många har uppmanats av sin arbetsgivare att jobba när de är sjuka.
Kevin Wikstedt fick covid, men sjukskrev sig inte. I stället arbetade han hemifrån.
När febertopparna slog till sov han en stund. Och när frossan lagt sig satte han sig vid datorn och arbetade vidare med sina uppgifter som planerare i hemtjänsten.
– Arbetsmoralen är hög och man kör på. Det känns som om allt skulle fallera annars, säger han.
Kevin Wikstedt är en av de drygt 2 000 medlemmar i Vision som har svarat på Tidningen Visions enkät om att arbeta trots sjukdom.
Undersökningen visar att 84 procent jobbar när de är krassliga, antingen ofta eller ibland. Och varannan svarande säger att det har blivit mer accepterat bland deras kolleger och chefer att sjukjobba.
– Min chef skulle aldrig kräva att jag ska jobba när jag är sjuk. Men eftersom vi har möjlighet att arbeta hemifrån så känns det som om det finns outtalade förväntningar, säger Kevin Wikstedt.
Läs mer ur granskningen:
→ Sjuklön och karens – så mycket förlorar du
→ Vision: ”Slopa karensen – slår för hårt”
→ Långtidssjuk? Så får du mer pengar
Ses som privilegium
Möjlighet att jobba hemifrån är en viktig orsak till att många jobbar trots sjukdom, visar enkäten. Att kunna jobba på distans när man är osäker på om man är på väg att bli sjuk eller fortfarande smittar upplevs som ett privilegium.
Andra viktiga förklaringar till att man inte sjukskriver sig är att arbetsbördan är stor, att man inte vill belasta sina arbetskamrater och att man inte har råd att vara sjukskriven.
Därför sjukjobbar vi – 5 vanligaste orsakerna
- Möjlighet att jobba hemifrån (56%)
- Jag känner mig tillräckligt frisk för att arbeta (51%)
- Arbetsbördan är stor (40%)
- Jag vill inte belasta mina arbetskamrater (37%)
- Jag har inte råd att vara sjukskriven (36%)
Källa: Tidningen Visions undersökning från 2024, som besvarats av drygt 2 000 medlemmar i Vision.
Uppmaning från arbetsgivaren
20 procent säger att deras arbetsgivare uppmanat dem att arbeta hemifrån när de är sjuka.
– Det är anmärkningsvärt att det är så många som upplever att det är uttalat eller underförstått att man ska köra på, trots man känner sig sjuk, säger Lena-Karin Allinger, som är psykolog och organisationskonsult på Falck företagshälsovård (fd Previa).
Lena-Karin Allinger understryker att den ökade möjligheten att jobba hemifrån är en välkommen utveckling, men att myntet har en baksida.
– Organisationerna har blivit mer slimmade. Vi pressas till att leverera, leverera, leverera – och ignorerar att vi är sjuka. Det kan straffa sig hälsomässigt på längre sikt, säger hon.
Kevin Wikstedt upplever att det tar längre tid att bli återställd nuförtiden. Innan pandemin hade han inte möjlighet att jobba hemifrån och då sjukskrev han sig och vilade sig frisk.
– Att det går att sjukjobba är en fördel för arbetsgivaren och i många fall är det en nackdel för den anställde, säger han.
Tyst kring frågan
Bara 12 procent av de som svarat på undersökningen säger att deras arbetsgivare har tagit upp sjukjobb för diskussion eller infört någon form av policy eller riktlinjer.
Visions förbundsordförande Veronica Magnusson tycker att det är illavarslande att så många jobbar när de är sjuka. Hon menar att arbetsgivarna borde ta ett större ansvar.
– 84 procent är en problematiskt hög siffra. Arbetsgivaren måste vara tydlig med att det inte finns någon förväntan på att man ska arbeta när man är sjuk. Det är viktigt att prata om det i personalgruppen och ska vara glasklart att är man sjuk så ska man vara sjuk, säger Veronica Magnusson.
Sänka ambitionsnivån
Veronica Magnusson menar att arbetsgivarna måste rigga verksamheten så att det är möjligt att vara sjuk.
– Det ska vara tydligt på arbetsplatsen hur man hanterar sjukfrånvaro när någon är borta. Det måste vara klart hur kolleger ska täcka upp för varandra och på vilket sätt man kan sänka ambitionsnivån.
Vision vill även undanröja ekonomiska hinder för att vara sjuk. I undersökningen uppger 36 procent att de inte har råd att sjukskriva sig.
Och personer i yrken med låga löner, som tandsköterskor och medicinska sekreterare, uppger i ännu högre utsträckning att de sjukjobbar av ekonomiska skäl.
– Karensavdraget slår hårt, i synnerhet mot dem som inte kan jobba hemifrån och som tjänar lite. Därför bör det slopas, säger Veronica Magnusson.
”Jag förlorar 2 000 kronor på att sjukskriva mig”
Jobba när man känner sig dassig? 9 tycker till
Kommentarerna är hämtade från Tidningen Visions medlemsundersökning.
- ”Funkar det med Alvedon så jobbar jag”
- ”Karensdagen! Utan den skulle jag inte gå till jobbet när jag är "halvsjuk". Man förlorar ju 1 500–2 000 på att vara hemma.” (Läs mer: →Så mycket förlorar du på karensavdraget)
- ”Det är en förmån att kunna arbeta hemifrån när näsan rinner men man inte är sängliggande – och slippa sprida smittan vidare. Jag har minskat mina sjukdagar oerhört mycket sedan det blev möjligt att arbeta hemifrån.”
- ”Det är för dyrt att vara hemma. Och min chefs kultur är lite att man tar en Alvedon och går till jobbet.”
- ”Har en stor arbetsbelastning med många arbetsuppgifter som samlas på hög om jag stannar hemma när jag är sjuk.”
- ”Min upplevelse är att det blivit ny norm att vara sjuk (inte jobba) bara om man har feber, aktivt kräks eller liknande. Om man är hängig, snuvig, hostar, eller är på bättringsvägen eller håller på att bli sjuk, då jobbar man fast hemifrån. Det funkar, men man blir frisk långsammare och det kan vara väldigt påfrestande.”
- ”Tyvärr har jag inte möjlighet att arbeta hemifrån, arbetsledaren tillåter det inte. Nu måste jag arbeta på min arbetsplats trots sjukdom för jag har inte råd att vara sjukskriven.”
- ”Stannar hemma och jobbar för att inte smitta och jag känner mig pigg nog. Bara lite förkyld till exempel. Skulle gått till jobbet om det varit före pandemin som ändrade sättet att se på smittorisk.”
- ”Inga pengar till vikarie, så vill inte belasta mina kollegor som behöver täcka upp för mig om jag är sjuk och således öka deras arbetsbelastning.”