• Attila Juhasz är en av Sveriges cirka 400000 föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. Här med sonen August.

Arbetsrätt

Vad har föräldrar till barn med funktionsnedsättning rätt till på jobbet?

30 augusti 2024

Har du koll på dina rättigheter på jobbet som förälder till barn med funktionsnedsättning? Här svarar experterna på 10 vanliga frågor.

Många föräldrar till barn med funktionsnedsättning har svårt att få ihop arbetsliv och föräldraskap. De blir sjukskrivna, går ner i arbetstid eller slutar jobba helt och hållet.

Oftast är det upp till arbetsgivarens goda vilja att skapa flexibla arbetsförhållanden, som gör det enklare för funkisföräldrar att kunna jobba.

Lag att luta sig emot

Men det finns även vissa lagliga rättigheter att luta sig emot, enligt Visions förbundsjurist Caroline Bleichner.

– I diskrimineringslagen står det att arbetsgivare är tvungna att arbeta förebyggande för att anställda ska kunna kombinera föräldraskap och arbete. Och enligt föräldraledighetslagen har föräldrar till barn med funktionsnedsättning rätt att jobba deltid, om man beviljats omvårdnadsbidrag, säger hon.

Här har vi samlat tio vanliga frågor, som föräldrar till barn med funktionsnedsättningar ofta undrar över.

Frågorna har besvarats av Försäkringskassan (FK) och Visions förbundsjurist Caroline Bleichner (CB).

Läs mer: Agges pappa har tre jobb

Agge är åtta år och har cp och intellektuell funktionsnedsättning. Läs om hur hans pappa Attila Juhasz och andra funkisföräldrar stöttar varandra.

Funkis nära.jpg


1. Har jag rätt till flexibla arbetstider, anpassade arbetsuppgifter eller att jobba på distans om jag har barn med funktionsnedsättning?

Du har ingen laglig rätt till denna typ av anpassningar. Det är inget du kan kräva, utan det handlar om att föra en dialog med arbetsgivaren. Det är alltså upp till arbetsgivaren att vara tillmötesgående. (CB)

2. Har jag rätt att gå ner i arbetstid som förälder till barn med funktionsnedsättning?

Fram till att barnet har fyllt åtta år eller avslutar sitt första skolår har alla föräldrar rätt att gå ner i arbetstid med upp till en fjärdedel av normal heltid.

Därefter har du rätt enligt lag att gå ner i arbetstid om du är beviljad omvårdnadsbidrag (se nästa fråga) från Försäkringskassan. Även då kan du vara ledig upp till en fjärdedel av sin ordinarie arbetstid. (CB).

3. Vad är omvårdnadsbidrag?

Omvårdnadsbidrag är ett ekonomiskt stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning.

Bidraget baseras på den omvårdnad och tillsyn som ditt barn behöver utöver vad som är vanligt för barn i samma ålder utan funktionsnedsättning. Även föräldrar som inte går ned i arbetstid kan få omvårdsbidrag. (FK)

4. Täcker omvårdnadsbidrag inkomstbortfallet?

Omvårdnadsbidragets syfte är inte att täcka ett inkomstbortfall. Huvudsyftet är att föräldrar ska få bättre ekonomiska förutsättningar så att de kan tillgodose det behov av omvårdnad och tillsyn som barnet har på grund av sin funktionsnedsättning.

Man kan bli beviljad en fjärdels, halvt, tre fjärdedels eller helt omvårdnadsbidrag. 2024 innebär helt omvårdnadsbidrag 11 938 kronor per månad före skatt. (FK)

5. Kan jag vabba samtidigt som jag har omvårdnadsbidrag?

Ja, men inte för samma behov som ingår i omvårdnadsbidraget. (FK)

6. Vad är kontaktdagar och vad gäller för dessa?

Kontaktdagar är ersättning som en förälder kan få för att exempelvis besöka barnets skola, förskola eller för att gå en utbildning som anordnas av en handikapporganisation eller kunskapscentrum. För att ha rätt till kontaktdagar ska barnet omfattas av LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade). 

Du kan maximalt få 10 dagar per barn och år. Kontaktdagar kan längst betalas ut till och med att barnet fyller 16 år.(FK)

7. Till vilken ålder kan jag vabba och få tillfällig föräldrapenning för mitt barn med funktionsnedsättning?

För barn upp till 12 år gäller samma regler för alla barn. För barn som fyllt 12 men inte 16 år är det vård- eller tillsynsbehovet som styr och från 16 år måste barnet tillhöra LSS.

Omfattas barnet av LSS kan man som huvudregel få VAB upp till 21 år. Om barnet fortfarande går på gymnasiet kan tillfällig föräldrapenning betalas ut till dess att vårterminen slutar det år barnet fyller 23 år.

Oavsett ålder kan ett omvårdnadsbidrag komma att begränsa möjligheten till tillfällig föräldrapenning. (FK)

8. Får jag vabba obegränsat antal dagar när mitt barn har en funktionsnedsättning?

Rätt till tillfällig föräldrapenning finns för högst 120 dagar per barn och år, oavsett om barnet har en funktionsnedsättning eller inte. (FK)

9. Får jag vabba för möten med socialtjänst och skola, kopplade till barnets funktionsnedsättning?

Har du ett barn som omfattas av LSS kan rätt till kontaktdag finnas för besök i skola.

Det finns dock i dagsläget inget direkt stöd i lagstiftningen för att bevilja tillfällig föräldrapenning för denna typ av möten, även om föräldrar till barn med funktionsnedsättningar kan behöva ha många och återkommande kontakter med förskola, skola, hälso- och sjukvården och socialtjänsten för att utifrån barnets tillstånd planera, samordna och följa upp insatser. (FK)

10. Får arbetsgivaren straffa mig om jag vabbar mycket på grund av barnet?

Det är förbjudet enligt föräldraledighetslagen. Medlemmar i Vision kan kontakta förbundet om man upplever sig missgynnad av arbetsgivaren på grund av mycket vabbande.

Det kan till exempel handla om negativa kommentarer eller dålig löneutveckling. Vision kan driva ärendet som tvist. (CB)

→ Granskning: Varannan med adhd eller autism vågar inte vara öppna på jobbet
→Adhd på jobbet – tänk på det här