Vision om låga pensioner: Staten måste skjuta till mer pengar
17 oktober 2024
Att ha jobbat ett helt yrkesliv är ingen garanti för en dräglig pension. Därför behöver staten skjuta till mer pengar, anser Vision.
Pensionen för många av Visions medlemmar i kvinnodominerade yrkesgrupper riskerar att bli mycket låg.
Det tycker Visions förbundsordförande Veronica Magnusson är fel.
– Det är bedrövligt om man inte kan leva på sin pension efter ett helt arbetsliv, säger hon.
Läs övriga artiklar i granskningen
→ Ont i magen över pensionen? Här får du koll på läget
→ Låg pension trots 36 års arbete
→ 11 tips: Så maxar du pensionen - och undviker fällorna
”Pensionen inget bidrag”
En av följderna av de låga pensionerna i kvinnodominerade yrken är att det knappt blir någon skillnad om en person jobbat hela sitt liv, jämfört med om samma person inte skulle ha arbetat alls och därmed skulle vara aktuell för garantipension (garantipension är ett slags grundskydd för individen).
”Glappet”, mellan pensionerna för personer i lågt värderade yrken och garantipensionen, blir alltså ganska litet.
– Pensionen är inte en del av något bidragssystem. Det är en viktig princip att man tjänar in till sin pension genom att jobba, säger Veronica Magnusson.
Vanligt att inkomsten halveras
Att man ska få drygt 60 procent av lönen före skatt i pension kan sägas vara ett politiskt löfte, men för många ser det inte ut så. Numera är det vanligt att inkomsten halveras när man går i pension. Och det även om tjänstepensionen tas med i beräkningen. Veronica Magnusson anser att statens avsättning till pensionsavgiften bör öka.
– Den allmänna pensionen har urholkats på senare år. Därför behöver mer pengar komma in i systemet genom att avgiften höjs, säger hon och fortsätter:
– Pensionen bör vara minst 60 procent av lönen och sedan ska tjänstepensionen ligga ovanpå det. Tjänstepensionen ska inte kompensera för att den allmänna pensionen blivit mindre, utan vara en bonus.
Viktigt dela på ansvaret
Att lönerna generellt sett är lägre i kvinnodominerade yrken jämfört med mansdominerade är ett problem även när det handlar om pensioner. Därför driver Vision på för ett jämställt arbetsliv och för att kvinnodominerade yrken ska värderas högre. Men vägen till ett jämställt arbetsliv går också via ett mer jämställt föräldraskap, anser Veronica Magnusson.
– Det är viktigt att man delar på ansvaret för barnen. Det vill säga deltidsarbete och vabb. Det finns inget annat att sätt att komma åt de ojämställda inkomsterna mellan män och kvinnor. Och det finns möjlighet, i de fall man är två föräldrar, att överlåta premiepension från den med högre inkomst till den med lägre.
Att orka fortsätta jobba heltid ändå fram till pensionen och gärna jobba till 67 eller 69 år är också grundläggande för att få en bra pension. Något som för många känns som en omöjlighet.
– Därför måste vi jobba med att skapa en bättre arbetsmiljö så att man orkar och vill jobba heltid, säger Veronica Magnusson.