• Drygt hälften av deltagarna i Tidningen Visions läsarpanel vet inte hur stor deras framtida pension beräknas bli. Mer än tre fjärdedelar är oroliga för att den inte ska gå att leva på.

Pensioner

Ont i magen över pensionen? Här får du koll på läget

17 oktober 2024

Är pensionssystemet krångligt? Är du orolig för hur du ska klara dig när du slutar jobba? Rådet från experterna är att inte stoppa huvudet i sanden. Det finns nästan alltid något du kan göra för att påverka din pension.

”Jag har tyvärr ingen aning om min pension, Rädd för att den är väldigt låg.”

”Jag är jätteorolig, framför allt om jag dör före min man.”

”Det får helt enkelt lösa sig. Vem vet om man lever ens.”

Tre kommentarer från Tidningen Visions läsarpanel tidigare i år illustrerar att det här med pension är svårt och väcker oro. Av de 722 medlemmar som deltog i läsarpanelen svarade drygt hälften nej på frågan om de har koll på hur stor deras framtida pension beräknas bli. Mer än tre fjärdedelar är oroliga för att den inte ska gå att leva på.


Läs övriga artiklar i granskningen

→ 11 tips: Så maxar du pensionen - och undviker fällorna
→ Låg pension trots 36 års arbete
→ Vision: Staten måste skjuta till mer pengar


En av dem är Maria Lilja, skoladministratör i Västerås.

– Pensionssystemet känns rörigt och det är svårt att få överblick. Jag började arbeta på fast tjänst ganska sent och det stressar mig mycket, säger hon. 

Maria Lilja har nu gått ner på 75 procent för att plugga, i syfte att höja sin framtida lön och därmed pensionen. Hon hade hellre velat jobba heltid under studierna, vilket hade varit klokast ur pensionssynpunkt, men det tillät inte arbetsgivaren.

Ulrika, 58, trappar ner

Medicinsk sekreterare i region. Jobbat i regionen sedan 23 års ålder. Heltidslön: 31 200 kronor. Riktålder: 67.Ulrika pension2.png

Pension:

23 500 kronor om hon jobbar heltid hela yrkeslivet och går i pension vid 67.

17 200 kronor fram till riktåldern, därefter 19 200 kronor om hon jobbar 80 procent från 53 och går i pension vid 64.

Hur mycket pengar man tjänar under sitt liv, när man väljer att ta ut sin pension och om man har tjänstepension eller inte är de tre faktorer som påverkar pensionens storlek allra mest. För de flesta blir det avsevärt mindre att leva på under åren som pensionär.

Den allmänna pensionen ersätter idag en mindre del av våra löner än för 15 år sedan. Det beror på att medellivslängden ökat samtidigt som människor har fortsatt gå i pension vid 65.

Kommer jobba till 69 eller längre

Som en återställare fattade riksdagen 2019 beslutet att införa de så kallade riktåldrarna. Det är de tidpunkter som olika årskullar måste jobba till för att få samma nivå på pensionen som de som gick vid 65 förr i tiden.

Maria Lilja, som är 36, har en prognosticerad riktålder på 68.

– Jag är säker på jag är en sån som frivilligt kommer arbeta på övertid, till 69 eller längre, säger hon.

Zeynep, 62, jobbar längre

Zeynep pension2.pngEnhetschef i kommun. Arbetat heltid i kommunal sektor i 35 år, de första 20 som socialsekreterare. Månadslön: 59 000 kronor. Riktålder: 67.

Pension:

44 100 kronor om hon går vid 65

46 200 kronor om hon går vid 67

49 300 kronor om hon går vid 69

De ändrade reglerna har redan börjat höja tidpunkten för när folk väljer att pensionera sig. Förra året ökade snittåldern 1,2 år till 66.

– Vi är inne i ett paradigmskifte, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Hon slår ett slag för att Visions medlemmar loggar in på Pensionsmyndigheten och/eller minpension.se, bekantar sig med verktygen där och testar olika scenarier. Kunskap ökar förutsättningarna för att påverka och minskar ofta oron, påpekar hon. 

Lönsamt vänta med uttag

– Det är bra att känna till att den totala pensionen ökar för de allra flesta om man väntar med att ta ut den. Från 66 till 67 blir det cirka 1 300 kronor mer i månaden för den som har en genomsnittlig lön, ett år till ger ytterligare 1 700 och ännu ett 1 900. Livet ut.

På samma sätt minskar pensionen med 6–7 procentenheter för varje år man går tidigare än sin riktålder.

Hassan, 52, började sent

IT-tekniker i kommunalt bolag. Kom till Sverige vid 37 och har jobbat i kommunen i 15 år.

Månadslön: 37 000 kronor. Riktålder: 68. Slutar jobba vid 65.
Hassan pension2.png

Pension:

14 100 kronor fram till 68, därefter 16 100 kronor.

Monica Zettervall har ett särskilt råd till unga som är på väg in på arbetsmarknaden:

– Se till att du får tjänstepension via arbetsgivaren. Fråga vid anställningsintervjun. Om svaret är nej bör du kräva högre lön så att du själv kan spara för att kompensera.

Till äldre är rådet att ta ut tjänstepensionen under fler år än fem, helst tio eller resten av livet.

– Många underskattar sin livslängd när de planerar sina uttag. Jag har pratat med många som tagit ut sin tjänstepension under för kort tid och ångrar sig, säger Monica Zettervall.

Lena, 60, jobbar deltid

Lena pension2.png Administratör i Svenska kyrkan. Har haft samma jobb i 35 år.

Månadslön, omräknad till heltid, är idag 30 000 kronor, men hon har jobbat halvtid i 25 år. Riktålder: 67. Slutar jobba vid 64.

Pension:

11 400 kronor fram till 67, därefter 14 000.

Visions kongress beslutade i oktober att utreda om förbundet ska starta en oberoende personlig pensionsrådgivning som en förmån för medlemmarna. Behovet är stort, enligt Sari Wonsell, pensionsexpert på Vision.

– En oberoende kostnadsfri rådgivning är något som saknas för kommun- och regionsektorn idag men som vore väldigt värdefullt, framför allt för lågavlönade kvinnor, säger hon.

Peter, 45, tar tjänstledigt

Peter pension2.png HR-specialist i kommun. Jobbat i kommunen i 15 år. Innan dess i privat verksamhet utan kollektivavtal i 5 år. Månadslön 48 000 kronor. Riktålder: 68.

Går i pension vid 67 och får:

29 500 kronor om han jobbar heltid hela yrkeslivet.

25 100 kronor om han tar tjänstledigt två gånger för att resa, ett år när han är 35 och ett år när han är 41.

Även Sari Wonsell tycker att Visions medlemmar ska gå in på minpension.se – ofta – för att träna ögat och ta tempen på hur pengarna mår.

– Vi har medlemmar som säger att de aldrig har gjort något val inom premiepensionen och då tänker man ”då har du det statliga alternativet, tryggt och bra.” Men när de sedan visar sitt orangea kuvert ser man att pengarna ligger i någon fond de fått rådet att välja när de varit inne på en bank för länge sedan. I värsta fall är det då röda siffror år ut och år in. Sånt är svårt att hämta igen.

Filip, 25, väljer tjänstepension

Behandlingsassistent. Ska precis börja sitt första jobb och får 28 000 kronor i lön. Fortsätter på samma tjänst, arbetar heltid hela yrkeslivet och slutar jobba vid riktåldern 70.Filip pension2.png

Pensionsprognos:

21 400 kronor om han jobbar på kommunalt HVB-hem med tjänstepension.

15 800 kronor om han jobbar på ett privat boende utan tjänstepension.

Många är nu oroliga för att de inte ska orka jobba så länge som staten vill och hur det då ska gå med deras ekonomi. Tidigaste uttaget av den allmänna pensionen blir tre år före riktåldern – som lägst 64 för de som är födda 1963.

– Vi har tjänstemän som omplacerats från fysiskt krävande jobb, medicinska sekreterare som har ont i nacke och axlar och vi åldras i olika takt. Därför jobbar vi för att 63 ska vara den lägsta gränsen inom den allmänna pensionen, säger Sari Wonsell.

Fotnot: Examplen är framtagna av Pensionsmyndigheten åt Tidningen Vision.

Visste du detta om pensionen?

Riktåldern

  • Fastställs varje år men används först sex år senare, för att människor ska ha tid att förbereda sig. För alla som är födda 1964 och senare är riktåldrarna prognoser än så länge.
  • Födda 1960–1966: 67 år
  • Födda 1967–1980: 68 år
  • Födda 1981–1996: 69 år
  • Födda 1997–2014: 70 år

Pensionens delar

  • Allmän inkomstgrundad pension. Från staten. Består av inkomstpension och premiepension och kan tidigast börja tas ut tre år före riktåldern. Dessutom finns så kallade grundskydd som finansieras via statsbudgeten  – garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg  – som den som haft låga eller inga inkomster kan få. Grundskydden betalas ut tidigast från riktåldern. Drygt 1,2 miljoner av landets 2,3 miljoner pensionärer får åtminstone något från garantipensionen.
  • Tjänstepension. Via arbetsgivaren. Utgör en fjärdedel av den totala pensionen för en medelinkomsttagare, mer för höginkomsttagare. 99 procent av Visions medlemmar har tjänstepension.
  • Privat pension. Eget sparande.

Den genomsnittliga pensionen (allmän pension och tjänstepension) var 22 700 kronor i månaden före skatt 2023. Spridningen är stor.

Pensionsgruppen, som omfattar alla riksdagspartier, har två utredningar på gång. Den ena analyserar om avgiften i det allmänna pensionssystemet räcker för att upprätthålla pensionerna. Den andra ska undersöka om en del av överskottet i systemet, cirka 1 300 miljarder, kan användas för att öka pensionsnivåerna.