Hon prisas för sina snälltolkningar på jobbet
9 oktober 2024
En ledstjärna för inkludering och jämställdhet som har infört begreppet snälltolka bland sina kolleger. Anna Åhström tilldelas priset för En arbetsplats för alla.
– Att snälltolka är en uppmaning att försöka stå emot den klassiska fultolkningen. Att man dömer ut någons personlighet på grund av en dålig handling. Att snälltolka är att påminna sig om att någon som beter sig illa kanske har haft en dålig dag, och inte är en elak person, säger Simon Claesson, ordförande Vision Tranemo som nominerade Anna Åhström.
→ Tips: Så får du bukt med kränkningar på jobbet
En arbetsplats för alla-priset
En gång per år delar Vision ut En arbetsplats för alla-priset, som tilldelas ett initiativ som bidrar till ett öppet, inkluderande och mänskligt arbetsliv. Alla medlemmar får nominera till priset och vinnaren får 5 000 kronor och ett diplom.
Varje år delar Vision ut En arbetsplats för alla-priset, till någon eller några som har bidragit till ett öppet, inkluderande och mänskligt arbetsliv. Årets vinnare motiverades så här:
”Genom att tolka situationer och människor på ett snällt och icke dömande sätt är vinnaren en förebild och inspiratör i sin arbetsgrupp. Hen har infört begreppet snälltolka i arbetsgruppen och påminner och inspirerar sina kolleger att tolka situationen på ett snällt och förlåtande sätt. Vi är varandras arbetsmiljö och om fler av oss blir som vinnaren blir arbetslivet lite mer mänskligt!”
”Påminn varandra att snälltolka”
Vinnaren själv tycker inte hon har gjort något märkvärdigt alls.
– Men det är jätteroligt. Jag blir smickrad och det känns fint att uppmärksammas på det här sättet, men också underligt. Jag tycker inte att jag har gjort något särskilt för att förtjäna det här, säger Anna Åhström.
→ Tar emot tusentals klagomål – mår ändå bra på jobbet
Att snälltolka är något som alla kan påminna varandra om, tycker hon.
– När man hamnar i jobbiga situationer, eller blir irriterad på någon, försök förstå och ha överseende. Se vart människor kommer ifrån och vad man bär på. Ett begrepp kan inte förändra hela arbetsklimatet, men är något vi kan påminna varandra om, säger Anna Åhström.