• Båten har Familjens hus ärvt av förskolan som tidigare huserade i byggnaden. Lisa Mannberg och Pia Niemi är nöjda med sitt fynd.

Arbetsmiljö

“99 procent” återbruk i ny verksamhet

15 januari 2024

Uppdrag: Anpassa en tidigare förskola till en ny familjeverksamhet. Utmaning: Begränsad budget. Resultat: “99 procent” återbrukade möbler. Med planering och engagemang lyckades medarbetarna i Skärholmen i södra Stockholm vara snälla mot både miljön och plånboken.

Familjens hus i Skärholmen slog upp portarna i september förra året. Här ska föräldrar kunna ta med sina barn till den öppna förskolan, samtidigt som de också kan få kurser och individuell rådgivning av föräldramottagningen för barn upp till 18 år.

– Hösten 2022 fick vi reda på att vi skulle starta en ny verksamhet och jag och verksamhetsutvecklaren Pia Niemi fick i uppdrag att börja göra i ordning för den. Och som det oftast är inom kommuner så hade vi en begränsad budget, så en förutsättning var att vi skulle jobba med återbruk och tänka kreativt, säger Lisa Mannberg, verksamhetsutvecklare på Öppna förskolan och klimatombud i Vision.

Så gjorde vi

Problemet

En ny verksamhet med flera olika sorts rum behövde inredas, men budgeten var begränsad.

Så gjorde vi

Verksamhetsutvecklarna började planera och samla på sig möbler från kommunens andra enheter. Dessutom tog de människor som arbetstränade till hjälp för att måla och sy.

Så blev det

Nästan allt, ”99 procent” av inredningen är återbrukad.

Genast började kollegerna fundera över vilken inredning som behövdes i verksamheten och ”slänga ut trådar” till personer som de visste hade information om verksamheter som skulle flytta och då troligtvis få över möbler.

Passande nog skulle både medborgarkontoret och resursenheten byta lokaler.

– För oss var det inte bara viktigt med budgetfrågan, utan även miljön, säger Lisa Mannberg.

→ Han får fler att låna och byta prylar

"Ärvde jättestor leksaksbåt"

Även Stocket, Stockholms stads sajt där kommunens verksamheter kan lägga upp möbler de inte behöver, har varit till stor hjälp.

I Lisa Mannbergs mejlbox började det sakta men säkert trilla in mejl med bilder på möbler som Familjens hus kunde ta över.

– Vi frågade även förskolan som skulle flytta ut vad vi kunde få av dem och fick till exempel ärva en stor jättehärlig leksaksbåt.

→ Så blev avfallsingenjören @HallbaraSara influencer

Alla som har kunnat har bidragit till att måla elementskydd och gardiner har sytts om med hjälp av folk som arbetstränar. Resultatet kallar Lisa Mannberg för “99 procent” återbruk.

– Det enda vi har köpt in är två nya soffor, några smålampor och mattor. Annars har vi bara investerat i att måla väggar och sätta in ljudisolerande dörrar på samtalsrum.

Tips till andra: Planera och var ute tidigt

Förutom besökarna på Familjens hus är även kommunens chefer glada.

– De ser ju att pengar har sparats och tycker att huset är tilltalande inrett. Allt är fräscht och det som har varit slitet har målats och fräschats upp.

För andra som känner sig inspirerade att återbruka kommunens egna möbler har Lisa Mannberg några tips på vägen.

– Framförhållning är viktigt. Planera vad du behöver och var tidigt ute och fråga om saker ni kan ärva. Prata med alla om vad du behöver. Många har saker som ligger och skräpar: whiteboards, snöskyfflar, extra lampor, fläktar. Mycket står i förråd som folk har glömt bort. Se också till att samla på dig lite mer än du behöver, för det går inte att planera alla detaljer i förväg.

Det här är återbruk

  • Återanvändning
  • Reparation
  • Renovering
  • Återtillverkning
  • Delning
  • Förlängd livslängd