80 procent av kommunerna saknar plan mot skyfall
13 oktober 2023
Det är stor skillnad i hur långt kommunerna kommit med sin klimatanpassning. Bara en av fem har en skyfallsplan. Norrköping har kommit längst.
Den blöta svenska sommaren har gjort det tydligt hur sårbara landets kommuner är för kraftiga regn och jordskred. Det är till exempel bara 20 procent som har en plan för hur man ska hantera skyfall.
→ Läs vårt reportage om hur Åre hanterade ovädret Hans
Det visar rapporten Klimatanpassning 2023 från IVL Svenska miljöinstitutet och Svensk försäkring. För sjätte året i rad rankar man kommunerna efter hur mycket de har förberett sig för extrema väderhändelser.
Samarbetar med SMHI
I år hamnar Norrköping i topp med maximala 33 poäng.
Det beror framförallt på tre faktorer, enligt Merja Willman, ansvarig för klimatanpassningsarbetet i kommunen.
– Politiken har fattat långsiktiga beslut. Vi samarbetar över förvaltnings- och bolagsgränserna och har successivt byggt på vår kunskapsbank om vad klimatanpassning innebär för olika verksamheter, till exempel hur värme påverkar sårbara grupper i förskola och äldreomsorg. Vi samarbetar också med forskare vid Linköpings universitet och SMHI, säger hon.
Norrköping har bland annat gjort karteringar och vet var lågpunkter och varma platser finns. Förra året nyinvigde man Vilbergsparken, en stor park där dagvatten samlas när rören i backen inte räcker till.
Staten måste kliva in
Merja Willman anser att staten behöver ta ett större ansvar för stöd till kommunernas klimatanpassningsarbete. I dag finns ingen nationell strategi.
– Det finns jättemycket att göra i hela Sverige. Om vi jobbade mer kunskapsöverbryggande skulle inte alla behöva uppfinna hjulen på nytt, säger hon.
53 kommuner har fått under tio poäng i undersökningen vilket, enligt IVL, innebär att de knappt har påbörjat sitt klimatanpassningsarbete.
Relaterade artiklar
Drifttekniker: Jämför din lön med andra i din ålder
It-tekniker når som mest en genomsnittlig månadslön på 39 500 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Drifttekniker som jobbar vid värme- och vattenverk tjänar som mest 35 700 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör: Jämför din lön med andra i din ålder
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer når som mest en genomsnittlig månadslön på 41 200 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.