• Tomas Torgersen jobbar som tävlingsledare för Sveriges största hästshow.

Karriär

Hur är det att hålla i tömmarna på Gothenburg horse show?

3 februari 2023

I slutet av februari går Sveriges största hästhändelse, Gothenburg horse show, av stapeln. Tävlingsledaren Tomas Torgersen ser till att allt flyter.

Hallå där  Tomas Torgersen , tävlingsledare för Gothenburg horse show. Vad gör du på jobbet?

– Jag ingår i en projektgrupp som jobbar med Gothenburg Horse Show som arrangeras i slutet av februari varje år. Under pågående event är jag tävlingsledare men resten av året är jag en supportfunktion eftersom jag har ett stort nätverk inom ridsporten. Det handlar också om att bestämma programinnehåll, hitta sponsorer och hålla kontakt med både det svenska och det internationella ridsportförbundet.

Hur blev du tävlingsledare?

– Det var ridklubben där jag var med, Klara­bergs ridklubb, som drog igång Göteborg Horse Show i Scandinavium 1977. Första året var jag banfunktionär men rätt snabbt blev jag ringmaster, vilket jag var i 18 år. 1997 blev jag tävlingsledare. 2015 fick vi klartecken för att arrangera EM på Ullevi två år senare, och då blev jag kommunal tjänsteman på heltid. Efter EM arbetar jag 70 procent för kommunen.

Hur var det att få en ”normal” arbetsplats?

– Det var en förmån, det är en trevlig arbetsplats med duktiga människor. Eftersom det är ett evenemangsbolag finns det mycket att diskutera även vid sidan av hästarna.

Vad är roligast med jobbet?

– Genomförandet. När evenemang återkommer år efter år blir det en veckas vila efter att det är över, sedan börjar man ganska brett och därefter konkretiseras planerna och smalnar av. Sedan kör vi. Det är väldigt roligt att se sanden köras in i Scandinavium och den första hästen lastas av. Och jag gillar att det är väldigt skarpa deadlines. Det är bara att vara klar när det är dags att köra.

Har synen på ridsporten förändrats under dina år?

– Ja. När vi startade för 45 år sedan var det en liten specialsport på marginalen. Nu har vi kommit in i finrummet, mycket beroende på sportens framgångar. Faktum är att ridsporten fått flera Jerringpris de senaste åren. Det är en sport som berör många.

Vad gillar publiken mest?

– När typ Rolf-Göran Bengtsson gör något annorlunda som att rida på en fjording eller kör häst och vagn. Helt enkelt när ryttarna bjuder på sig själva. Publiken älskar sina ryttare.

Gothenburg Horse Show

  • Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och återkommer varje år.
  • Sedan starten våren 1977 har över tre miljoner suttit i publiken.
  • Tävlingarna arrangeras av Got Event AB, ett kommunalt bolag, på uppdrag av FEI, det internationella ridsportförbundet, samt Svenska Ridsportförbundet.
  • 2023 hålls tävlingen 22–26 februari.