• Fredrik Kullberg menar att vissa begrepp hamnar i den "jönsiga peppsnacks"-kategorin.

Arbetsmiljö

Han skrev om floskler - tomma ord som irriterar

13 februari 2023

Efter alla år som journalist fick Fredrik Kullberg nog av tomma ord och fraser. Han skrev om sitt irritationsmoment.

Floskel [flås´kel] ”tom fras”, enligt Svenska akademiens ordbok. Och ett irritationsmoment för journalisten Fredrik Kullberg, som har skrivit boken Svensk floskelordbok: managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel.

– Floskler irriterar väldigt många, man himlar med ögonen på många arbetsplatser åt någon inspirationstalare eller chef som ska vända upp och ner på verksamheten.

I boken tar han upp hundratals exempel. Han ger några favoriter han hatar:

– I dag finns ingen organisation som har problem. Allt är ”utmaningar”. Jag förstår tanken att man ska inspirera, men det är så kraftig slagsida åt det jönsiga peppsnacket att det blir ett problem, för man döljer för medarbetare och medborgare vad som egentligen pågår i samhället.

Floskler – ett växande problem

Problemet med floskler har ökat de senaste 30 åren, menar Fredrik Kullberg och tipsar om andra ord att se upp för:

– Tech: Det är superhett, och då blir ordet i sig en floskel eftersom man tar det och klistrar på det på en gammal verksamhet för att göra det mer intressant.

Ett sista exempel berör läsarna av denna tidning.

– Alla ska ha visioner kring allt och allting, nästan som en gudomlig uppenbarelse som uppstår i extas. Jag förstår avsikten med förbundets namn, för man blickar framåt, men problemet är att det lätt blir ett tomt ord.

Läs mer: Tidningen Vision djupdyker in i värdegrundernas grumliga vatten