Förbundsmöte 2022

Tre ombud tycker till om förbundsmötet

29 september 2022

Att fatta bra beslut, diskutera viktiga frågor och inte minst - träffa fackliga kolleger som man inte sett på länge. Förhoppningarna inför årets förbundsmöte är många. Vi har frågat tre ombud som delar med sig av sina förväntningar.

Anna-Lena Jespersen, vice ordförande Malung-Sälen avdelningen.

jespersen.jpgVad ser du fram emot mest med förbundsmötet?

–Att det blir bra beslut. Till exempel hoppas jag att den måltidspolicy vi har nu byts ut så att man får välja lite mer själv vad man ska äta, gärna utifrån de lokala förutsättningar som finns på orten där Vision har en aktivitet. Sedan ser jag också fram emot att träffa alla bekanta och ha trevligt. Och att utbyta erfarenheter kring hur andra gör för att locka fler medlemmar att ta sig tid att bli förtroendevalda.

Vilken är den viktigaste frågan som ska avhandlas tycker du?

–Hur vi ska jobba för att skapa schyssta arbetsvillkor. Alla sak känna att man har en lön som räcker till, att man har ordentliga raster så att man får återhämtning. Att man har en bra arbetsmiljö både fysiskt och psykiskt. Ingen gå runt och må dåligt och ha ont i magen när man går till jobbet.

Hur hoppas du att du kommer att känna när förbundsmötet är över?

–Nöjd med att ha gjort skillnad. Jag hoppas och tror att det finns goda möjligheter att det blir så. Det är nu vi har chansen att påverka och bidra.

 

Gustav Södling, ordförande Linköpingsavdelningen.

Bild.png

Vad ser du fram emot mest med förbundsmötet?

–Givande diskussioner i utskottet för samhälle och opinion, där jag sitter med. Kanske blir det till och med så att jag kommer att byta ståndpunkt. Det är nästan det som är häftigast, när man faktiskt gör det när man får de andras perspektiv. Det här är också  det första förbundsmöte jag är med på där jag har rösträtt, så det känns extra roligt. Sedan är det också fantastiskt roligt att träffa alla och få en kropp till alla ansikten man träffat på zoom och teams.

Vilken är den viktigaste frågan som ska avhandlas tycker du?

–Det är förbundsstyrelsen förslag till hur vi ska rekrytera förtroendevalda, ett mycket bra förslag tycker jag. Det är så viktigt att vi har förtroendevalda. Vi har i många år pratat om att ställa frågan om medlemskap och nu blir det också fokus på att också ställa frågan om man kan tänka sig att bli förtroendevald.

Hur hoppas du att du kommer att känna när FB-mötet är över?

–Påfylld, inspirerad, och lagom sliten.

 

Tilde Wengelin, Malmö avdelningen, vice ordförande.

malmö.jpg

Vad ser du fram emot mest med förbundsmötet?

–Att träffa andra förtroendevalda och att vi fattar viktiga beslut. Min avdelning har till exempel lagt fram en motion om att avskaffa karensavdraget. Och så hoppas jag på att min kollega Genc i Malmös avdelningsstyrelse blir invald i förbundsstyrelsen.

Vilken är den viktigaste frågan som ska avhandlas tycker du?

–Jag ser nog gärna att vi kommer vidare i frågan om hur vi blir fler förtroendevalda. Det har än så länge varit lite vagt i kanterna kring hur det ska gå till, även om jag tycker att det börjat klarna lite under mötet. Men i vår avdelning har vi exempelvis skapat digitala träffar där ombud och skyddsombud kan få stöd av styrelsen. Det är något som vi hoppas ska locka fler att våga bli förtroendevalda.

Hur hoppas du att du kommer att känna när förbundsmötet är över?

–Att jag åker hem med ännu mera kraft. Och gärna några nya kompisar. Och så kommer jag nog vara lite trött.