Tips: Så får du bukt med kränkande beteende på jobbet
24 oktober 2022
Emel Wennergren ville sätta stopp för kränkningar mellan medarbetare i Ljusdals kommun. Hen skrev ihop tolv frågor utifrån diskriminering, mångfald och normer och placerade lappar på alla fikabord i kommunen. Nu prisas hen för insatsen.
En morgon när medarbetarna i Ljusdals kommun kommer till jobbet ligger det lappar på fikaborden i kommunhuset. Tolv frågor på temat mångfald, normer och diskriminering, bland annat ”är det svårt att komma ut som heterosexuell på vår arbetsplats?”. Kollegerna uppmanas att diskutera frågorna på rasten.
Bakom initiativet står Emel Wennergren. Hen ville göra något efter att flera kolleger utsatts för kränkande beteenden, som nedsättande kommentarer om andra kolleger, samtidigt som ingen ville göra en formell anmälan om kränkande särbehandling.
– Jag kände mig frustrerad och ville sitta vid varje fikabord och säga ifrån när det var skitsnack. Då kom jag på idén till lapparna, säger Emel Wennergren.
Responsen blev god.
– Jag har hört att det har blivit många bra och vettiga diskussioner. De som tidigare varit utsatta har också tyckt att det var skönt att ställa frågor utifrån lappen.
Prisas för sin insats
På Visions förbundsmöte fick Emel Wennergren priset "En arbetsplats för alla" som Vision delar ut till en person som på bästa sätt bidragit till en inkluderande arbetsplats.
I priset ingår ett stipendium på 5 000 kronor, vad ska du göra med pengarna?
– Köpa lego! Det finns en snygg legomodell som visar allas olikheter. Den tycker jag passar bra att ha på kontoret som en påminnelse för oss alla. Sedan ska jag klura på vad för aktivistmaterial jag kan bjussa kommunen på framöver, säger Emel Wennergren, som också är ordförande i den lokala Visionsklubben i kommunen.
HR-chefen positiv till intiativet
Siv Thun, HR-chef i Ljusdals kommun, är glad över att Emel Wennergren har prisats.
– Det är bra att synliggöra de här frågorna. Vi ska jobba vidare med dem på en strategisk nivå och har redan påbörjat samtal med Vision om hur arbetet ska se ut. Vi behöver hjälpas åt för att bryta normer, alla ska känna sig välkomna hos oss, säger hon.
Fikafrågor mot diskriminering
Här är några av frågorna som Emel Wennergren skapade:
- Hur gör man om någon vid vårt fikabord säger något kränkande om någon individ eller grupp?
- Finns det några dörröppningar på vår arbetsplats som är så låga att de som inte sitter i rullstol har svårt att komma in?
- Är det svårt att komma ut som heterosexuell på vår arbetsplats?
- Finns det ord vi använder som är exkluderande eller inkluderande, vilka?
- Vad kan man göra om man av misstag gör eller säger något som är exkluderande?
Läs mer: För fem år sedan #metoo - Visions medlemmar drabbas fortfarande