Kolla in nya orden efter pandemin
4 februari 2022
Ambiverta personer kan bli tvungna att sätta på sig hårdbyxor när de ska in till hybridkontoret. Hängde du med i språket? I pandemins spår sprids nya ord som ett virus.
Coronapandemin kastade in hela världen i en utveckling som det ibland saknats ord för att beskriva. I dag innehåller svenska språket begrepp som coronahälsning, självkarantän och mjuta, alltså försvenskandet av engelskans mute. Men frågan är vilka ord vi behöver framöver för att förklara vår samtid när många både ska jobba på distans och på kontor?
Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, har noterat att det finns ett paraplybegrepp som allt hamnar under: Det nya normala.
– I Det nya normala kan till exempel en kollega som känner sig snuvig inte längre gå till jobbet, som man gjorde förr. I Det nya normala kan det också vara accepterat att jobba hemma när man känner sig småsjuk, säger han.
"Köttvärlden" eller digitalt?
En naturlig följdfråga i samband med mötes- och konferensbokningar kommer framöver att vara: Hur ses vi?
– Vi kommer att behöva tala ännu mer om saker som fysiska för att betona att det handlar om köttvärlden. Det är rätt etablerat för oss redan eftersom vi talar om fysiska böcker och fysiska skivor, säger Anders Svensson.
Ett annat gammalt ord – hybrid – kommer också bli vanligare för att beskriva fenomen som både är digitala och fysiska. Och i gränslandet mellan fysisk och hybrid uppstår nya skämtsamma ord.
– Eftersom vi länge nu har bara har sett varandra från midjan och uppåt har somliga börjat säga att de ska sätta på sig hårdbyxor, som är motsatsen till mjukisbyxor, för att signalera att man ska träffa folk.
Från fomo till fono
Samtidigt introduceras just nu också andra begrepp för att hantera övergången. Om vi innan pandemin pratade om Fomo, fear of missing out, alltså att vara rädd för att gå miste om något kul, pratar somliga i dag mer om fono, fear of normal.
– Begreppet används för att beskriva en rädsla för det som var normalt innan men som man inte riktigt vill tillbaka till.
Att vara social i stora grupper till exempel, som man kanske måste skolas in i igen.
Under pandemin har det skämtats friskt om hur introverta njuter av den nya tillvaron, medan extroverta går under av tristessen i att inte kunna umgås i stora sällskap.
Pinsamma situationer väntar
I framtiden kommer kanske ett nytt begrepp få genomslag för att beskriva alla dem som befinner sig mellan ytterligheterna, nämligen ambivert.
– Begreppet ambivert beskriver en person som både har en introvert och en extrovert sida. Det är situationen som avgör är hur personen känner, säger Anders Svensson.
Och så ett tips till alla som valt mjukisbyxan i stället för hårdbyxan och under pandemin sluppit styltiga sticka-fram-handen-eller-öppna-upp-famnen-för-att-hälsa-på-någon-processen: Ställ in er mentalt för fler pinsamma stunder i den fysiska interaktionen med andra.
1000 nya ord under pandemin
Under pandemin har över 1 000 nya ord skapats. Många av dessa börjar med prefixet corona, men några andra som har fått stor spridning är: Hobbyepidemiolog, infodemi, superspridare, flockimmunitet, social distansering, lockdown, självkarantän.