• Marianne Andréasson var en av de första som smittades av covid på jobbet.

Coronaviruset

Smittades på jobbet – fick långtidscovid i två år

30 juni 2022

Förra året smittades 20 000 personer av covid-19 på jobbet. Precis som året innan är det framför allt kvinnor inom vård och omsorg som blir sjuka. En som drabbats är Marianne Andréasson, som varit sjukskriven med postcovid i över två år.

Marianne Andréasson tillhör dem som allra först blev smittad av covid på jobbet.  

Det är en kväll i april 2020 som hon kallas in akut till äldreboendet där hon är enhetschef. Covidsmittan har då för första gången tagit sig in på boendet. 

– Det saknas ordentlig skyddsutrustning. Vi får några visir från Volvo och de går självklart direkt till medarbetarna, säger Marianne Andréasson.  

Arbetsdagarna blir allt längre. Hon smittspårar, håller koll på nya rutiner, lugnar boenden och anhöriga och rycker in där hon behövs när frånvaron på personalsidan växer. 

Efter en vecka kommer yrseln. Sedan huvudvärken och illamåendet. Marianne Andréasson åker hem, och kommer inte tillbaka.  

Nu har det gått två år.  

– Jag blev väldigt sjuk och ambulansen har varit här flera gånger, berättar hon.   

Två vändor till sjukhus

Problem med andningen är det som påverkat mest. Andra symtom på postcovid är trötthet, huvudvärk, ont i kroppen, tryck över bröstet, hjärtklappning, dålig balans, hjärndimma, koncentrationssvårigheter, hosta och lukt- och smaksinne som är borta. Nyligen fick hon också problem med hjärtat. Det har blivit två vändor till sjukhus. 

– Första halvåret handlade det bara om att försöka borsta tänderna en gång om dagen och äta en smörgås. Det har varit en oerhört märklig resa. Men jag försöker att ibland se på vissa av de här situationerna med lite humor, för att orka fortsätta kämpa efter denna långa tid. 

Alt-textMarianne Andréasson har fortfarande svåra symtom efter att hon fick postcovid våren 2020.

20 000 smittades på jobbet

Marianne Andréasson är inte ensam. Arbetssjukdomar på grund av covid-19 ökade kraftigt redan 2020 och fortsatte 2021. Nästan 20 000 smittades på jobbet förra året. Åtta av tio var kvinnor och de mest drabbade branscherna var vård och omsorg och sociala tjänster, visar ny statistik från Arbetsmiljöverket. 

Marianne Andréasson har fortfarande svårt att stå upp. Bra dagar kan hon gå ut med rullatorn och slänga soporna.  

– Jag har nyligen fått en promenadscooter, med den är det lättare att ta sig ut en lite längre stund. Jag har till och med tagit mig till affären, det är stort. Även om jag fortfarande har svårigheter i vardagen så börjar det stabilisera sig, det är små steg framåt.  

Alt-textPromenadscootern underlättar vardagen, tycker Marianne Andréasson.

Längtar till arbetslivet

Hon vill berätta om sin situation för att de med postcovid inte ska glömmas bort, eftersom många fortfarande kämpar. Hon hoppas att samhället på alla nivåer drar lärdomar av covid-19 och att man redan nu gör handlingsplaner och rutiner för om något liknande inträffar igen.  

Nu vill hon tillbaka till jobbet och kollegerna.  

– Min chef ringer varje månad och kollar läget. Det känns väldigt bra. Det är osäkert när jag kommer tillbaka, men jag längtar verkligen.  

Läs mer: Linda Alexandersson fick postcovid - lång väg tillbaka till jobbet

Kvinnor smittades på jobbet

  • 2021 anmäldes 19 700 arbetssjukdomar på grund av smitta.  
  • 95 procent berodde på covid-19.  
  • 78 procent av de smittade var kvinnor.   
  • Kvinnor inom vård och omsorg och sociala tjänster smittades oftast på jobbet. 

Källa: Arbetsmiljöverket.